Zolang er geen vrede is, doen we wat we kunnen.
Zolang er geen vrede is, doen we wat we kunnen. (Foto: Archief Rodi)
Overzicht

Alle artikelen over: Oekraïense vluchtelingen in Castricum krijgen hulp

Algemeen

CASTRICUM - In Castricum verblijven ruim 50 mensen uit Oekraïne. Zij krijgen hulp, in de vorm van onderdak, spullen, emotionele steun, en hulp bij het regelen van belangrijke zaken. Veel van deze hulp wordt gecoördineerd door Vera Fetisova en Jacqueline de Graaf-Buur. 

Door: Loen van Gulick

Onder aan deze pagina vind je de links naar alle initiatieven

Weggeefwinkel

De Castricumse Vera en Jacqueline hebben voor veel Oekraïense vluchtelingen een centrale rol in het vinden van hulp, en elkaar. Zij zijn de initiatiefnemers van de inmiddels bekende weggeefwinkel aan het Kooiplein. Daarnaast wordt er veel geregeld en georganiseerd in samenwerking met de Oekraïense vluchtelingen. 

Voedselinzameling

Deze groep bestaat veelal uit dames, die elkaar vinden in de weggeefwinkel. Samen organiseerden ze eerder al inzameling en transport van spullen naar Oekraïne. Deze week organiseren ze een voedselinzameling bij de supermarkten in Castricum. 

Huisvesting

Verder coördineert Vera ook verblijfsadressen voor de vluchtelingen. In de praktijk blijken grote organisaties zoals Takecarebnb hun pijlen niet op dorpen als Castricum te richten. Vera regelt alles veel sneller, mede dankzij de gezamelijke whatsappgroep met de vluchtelingen.

Rusland en Oekraïene

Vera voelt zich verscheurd door de oorlog. Op Facebook vertelt ze: “Rostov regio, mijn kleine moederland, ligt op de grens van Rusland en Oekraïne. De eerste 30 jaar van mijn leven heb ik daar gelukkig doorgebracht. De helft van mijn vrienden zijn Oekraïners en de andere helft zijn Russen. Op dit moment zitten ze allemaal in het midden van de oorlog maar op de verschillende kanten van de barricades. Ik blijf continue aan ze denken met pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen. Ik hou allemaal evenveel van ze. [...] Ik ben niet voor of tegen een bepaald land of volk. Ik ben voor vrede.”

Afbeelding
Brand in de duinen 112-nieuws 14 aug, 13:58
Afbeelding
Kermisplezier in aantocht Algemeen 11 aug, 12:04
Afbeelding
Lars van Keulen naar Zuid-Afrika Algemeen 11 aug, 12:00
Afbeelding
Vrienden Van Avonden van de Skulpers Algemeen 11 aug, 11:57
Afbeelding
Expositie in en om De Kemphaan Algemeen 11 aug, 11:55
Afbeelding
Kleedjesmarkt, kinderen voor kinderen Algemeen 11 aug, 11:47
Afbeelding
Timmerdorpen gaan weer aan de slag Algemeen 11 aug, 11:46
Afbeelding
Jazz jamsessies weer van start Algemeen 11 aug, 11:45
Afbeelding
Autoluw Dorpshart wordt uitdaging Algemeen 11 aug, 11:41
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:39
Afbeelding
Scooterrijder zwaargewond na val op Geesterduinweg 112-nieuws 6 aug, 18:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Castricum

Op Rodi Castricum volg je het laatste nieuws uit Castricum. Rodi Castricum informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Castricum

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Castricum in je mailbox.