Overzicht

Alle artikelen over: Oekraïense vluchtelingen in Castricum krijgen hulp

Algemeen
Zolang er geen vrede is, doen we wat we kunnen.
Zolang er geen vrede is, doen we wat we kunnen. (Foto: Archief Rodi)

CASTRICUM - In Castricum verblijven ruim 50 mensen uit Oekraïne. Zij krijgen hulp, in de vorm van onderdak, spullen, emotionele steun, en hulp bij het regelen van belangrijke zaken. Veel van deze hulp wordt gecoördineerd door Vera Fetisova en Jacqueline de Graaf-Buur. 

Door: Loen van Gulick

Onder aan deze pagina vind je de links naar alle initiatieven

Weggeefwinkel

De Castricumse Vera en Jacqueline hebben voor veel Oekraïense vluchtelingen een centrale rol in het vinden van hulp, en elkaar. Zij zijn de initiatiefnemers van de inmiddels bekende weggeefwinkel aan het Kooiplein. Daarnaast wordt er veel geregeld en georganiseerd in samenwerking met de Oekraïense vluchtelingen. 

Voedselinzameling

Deze groep bestaat veelal uit dames, die elkaar vinden in de weggeefwinkel. Samen organiseerden ze eerder al inzameling en transport van spullen naar Oekraïne. Deze week organiseren ze een voedselinzameling bij de supermarkten in Castricum. 

Huisvesting

Verder coördineert Vera ook verblijfsadressen voor de vluchtelingen. In de praktijk blijken grote organisaties zoals Takecarebnb hun pijlen niet op dorpen als Castricum te richten. Vera regelt alles veel sneller, mede dankzij de gezamelijke whatsappgroep met de vluchtelingen.

Rusland en Oekraïene

Vera voelt zich verscheurd door de oorlog. Op Facebook vertelt ze: “Rostov regio, mijn kleine moederland, ligt op de grens van Rusland en Oekraïne. De eerste 30 jaar van mijn leven heb ik daar gelukkig doorgebracht. De helft van mijn vrienden zijn Oekraïners en de andere helft zijn Russen. Op dit moment zitten ze allemaal in het midden van de oorlog maar op de verschillende kanten van de barricades. Ik blijf continue aan ze denken met pijn in mijn hart en tranen in mijn ogen. Ik hou allemaal evenveel van ze. [...] Ik ben niet voor of tegen een bepaald land of volk. Ik ben voor vrede.”