Gastgezinnen in Castricum worden gematcht aan Oekraïense vluchtelingen

Algemeen
Naast het coördineren van huisvesting, zamelt Vera ook spullen in voor vluchtelingen.
Naast het coördineren van huisvesting, zamelt Vera ook spullen in voor vluchtelingen. (Foto: Vera Fetisova)

CASTRICUM - De Castricumse Vera Fetisova zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente. Ze heeft al meer dan 50 vluchtelingen ondergebracht bij gezinnen in Castricum die hun huis aanbieden. Door haar netwerk en haar drive doet ze dat veel sneller dan grotere landelijke organisaties. Ze wil daarom mensen die bij anderen op een wachtlijst staan, oproepen om zich bij haar te melden. 

Door: Loen van Gulick

Er zijn nog steeds veel Nederlandse gezinnen die zich hebben aangemeld bij speciale organisaties als gastgezin. Door de enorme hoeveelheid aanmeldingen loopt het niet erg soepel bij die organisaties. De gezinnen wachten nog steeds op hun ‘match’. Maar de mensen uit Oekraïne hebben die luxe helemaal niet; zij kunnen niet wachten tot de ‘perfect match’ voorbij komt. Ze willen nú een bed om in te slapen, ze hebben nú een veilig onderdak nodig.

Vera heeft nauw contact met de groep Oekraïense vluchtelingen in Castricum. Daardoor heeft zij een overzichtelijke lijst met mensen die veilig onderdak zoeken. Deze mensen zijn volgens Vera geen ‘bankhangers’: “Ze willen werken, ze helpen waar ze kunnen, en ze zijn enorm dankbaar voor alle hulp die ze krijgen.” 

Vera heeft als een ‘particuliere coördinator huisvesting’ al meer dan 50 mensen succesvol geplaatst in onze gemeente. Na plaatsing blijft ze, samen met een aantal andere vrijwilligers, hulp en steun bieden aan de opvanggezinnen en de vluchtelingen. Op de site www.uaid.nl staan ervaringen van gastgezinnen in Castricum te lezen. 

Wensen en afspraken

Dat de ruim 50 eerdere matches allemaal goed verlopen, komt doordat er vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt. Zowel de gastgezinnen als de gasten geven vooraf goed aan wat hun wensen zijn. En mocht het onverhoopt toch spaak lopen, dan pakt Vera het weer op. Ook de gemeente is een back-up. De gemeente is namelijk eindverantwoordelijk en verplicht om ervoor te zorgen dat vluchtelingen binnen de gemeente onderdak hebben.

Veel vluchtelingenwerk organiseert Vera samen met Jacqueline de Graaf-Buur, die vol lof is over haar collega: “Vera zorgt er echt voor dat een plek goed past bij de persoon. Dat gaat bij andere organisaties nog wel eens mis, maar Vera heeft echt hart voor de mensen voor wie ze het doet.”

Gastgezin

Bent je zo’n persoon of gezin, die nog steeds wacht op bericht van zo’n organisatie? Of wil je graag helpen door mensen een veilige plek te bieden? Stuur Vera dan een bericht. Dit kan via fetisova_vera@hotmail.com of haar facebookaccount. Vera: “Ik neem dan contact met u op. Ontzettend bedankt alvast!”