Castricumse vluchtelingen uit Oekraïne organiseren voedselinzameling

Algemeen
Tanya en Victoria bij Kaeskoppenstad in Alkmaar een paar weken geleden.
Tanya en Victoria bij Kaeskoppenstad in Alkmaar een paar weken geleden. (Foto: Jacqueline de Graaf-Buur)

CASTRICUM - Komend weekend zal er bij verschillende supermarkten in Castricum voedsel ingezameld worden. De dames die je er tegenkomt spreken misschien nog niet zo goed Nederlands. De voedselinzameling wordt namelijk georganiseerd door vluchtelingen uit Oekraïne. 

Door: Loen van Gulick

Het zijn veelal dames, de Oekraïense vluchtelingen die in Castricum verblijven. Twee daarvan zijn Katya en Victoria. In Oekraïne werkten ze als architect en wimperstyliste, maar hier in Nederland werken ze bij Beentjes Groentebroers. Elke werkdag staan ze om 5.00 uur op om groente te snijden. Ook andere dames die zullen helpen met de inzameling, waaronder Victoria, Olga, Julia, Tanya en Larysa, werken doordeweeks. Sommigen in Castricum, anderen op afstand bij hun werkgever in Oekraïne. Daarom zal de inzameling in het weekend zijn. Ook de zoons van Tanya en Victoria komen helpen.

Zij willen graag voedsel inzamelen voor de mensen die zijn achtergebleven in Oekraïne, waaronder de man van Katya. Hij is nog in het oosten van Oekraïne, in Charkov, waar het land met man en macht wordt verdedigd. Iedereen helpt mee; in het leger, bij de EHBO, als vrijwilligers, dus het reguliere werk ligt op zijn schop. Verder is de situatie daar nu zo gevaarlijk, dat organisaties maar moeilijk op locatie kunnen komen, om voedselpakketten te leveren. De ‘Castricumse’ dames laten het er niet bij zitten, en nemen het heft in eigen hand. 

De dames hopen van harte dat veel mensen iets wilt doneren aan het einde van hun boodschappen ronde. De spullen die zij heel graag ontvangen zijn: instant noodles / instant pasta / blik maaltijdsoep / instant koffie / proteïnerepen en melkpoeder. 

Winkels in Castricum

Welke winkels meedoen, is vanaf woensdag hier te vinden.


Victoria, Tanya en Julia helpen ook in de weggeefwinkel in Castricum. (Foto: Aart Tóth)