Gezocht: klimaatburgemeester van Castricum

Algemeen
Nederland heeft nu 142 Klimaatburgemeesters.
Nederland heeft nu 142 Klimaatburgemeesters. (Foto: Nkw)

DEN HAAG/CASTRICUM - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is op zoek naar Nederlanders die zich inzetten voor een beter klimaat. Ook in gemeente Castricum zoekt het ministerie een ‘Klimaatburgemeester’. 

De Nationale Klimaatweek start op 31 oktober. Heel Nederland komt dan in actie om te laten zien welke klimaatstappen zij nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat als initiator zien wat er allemaal in Nederland gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Maar ook: wat er nog nodig is. 

Vorig jaar zetten maar liefst 142 Klimaatburgemeesters zich in voor het klimaat. Ieder op zijn eigen manier. Zij inspireerden andere Nederlanders om bewuster om te gaan met het klimaat.

Het ministerie zoekt voor zo veel mogelijk gemeenten een Klimaatburgemeester. Iemand die zich inzet om zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een grote maatregel zijn of iets kleins. Goedkoop of duur. Iemand die bijvoorbeeld veel energie bespaart, duurzamer reist of klimaatbewuster consumeert.

Iemand aanmelden

Ben je een klimaatactie in de straat of wijk gestart met de buren? Ben jij onze Klimaatburgemeester uit gemeente Castricum? Of ken je iemand? Geef die op via www.nkw2022.nl.  

Jouw klimaatverhaal

Als Klimaatburgemeester deelt je jouw verhaal met de lokale media, en met je eigen netwerk. Je organiseert een actie in Castricum tijdens de Klimaatweek om anderen in beweging te krijgen. 

Niets doen is geen optie

Ook kan de Klimaatburgemeester in gesprek gaan met de echte burgemeester, over wat er nog moet gebeuren om in zijn of haar gemeente de klimaatdoelen te halen. 

Organisaties 

Het ministerie vraagt ook organisaties hun beste klimaatbeentje voor te zetten. Zijn jullie bezig met het nemen van klimaatbewuste stappen, door CO2 uitstoot te verminderen of energie te besparen, meld je dan aan als Klimaatsupporter via www.nkw2022.nl.  

Zet ook de knop om!

Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten en energie besparen, hoe beter het is voor ons allemaal. Niets doen is geen optie. Helemaal nu onze energierekening is gestegen en we minder afhankelijk willen worden van brandstof uit Rusland. Daarom zetten we ook de knop om, en zetten we met z’n allen klimaatbewuste stappen. Als iedereen wat doet. kunnen we samen de CO2-uitstoot in Nederland verlagen. 

Klimaatdoel
In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal in 2050. Om dit te bereiken moeten we nu al met z’n allen in actie komen en stappen zetten om duurzamer te leven, wonen, eten, consumeren, reizen en produceren.