De mast van de kleine windmolen mag 15 meter boven het maaiveld uitsteken.
De mast van de kleine windmolen mag 15 meter boven het maaiveld uitsteken. (Foto: EAZ Wind)

Kleine houten windmolens op boerenerf

Algemeen

CASTRICUM - In het coalitieakkoord van gemeente Castricum staat dat de collegepartijen windmolens op het eigen erf van ondernemers willen toeslaan. Dit is een van de maatregelen die bijdragen aan de klimaatbestendigheid van Castricum. 

Kleine houten windmolens op boerenerf

Door: Loen van Gulick

Groen Links heeft collegevragen gesteld over het plaatsen van een nieuw model kleine houten windmolens. De vraag was of een vergunning wordt verleend, wanneer een agrarisch ondernemer een windmolen wil plaatsen. Dit blijkt - onder voorwaarden - mogelijk. Een hobbel op de weg is dat een windturbine in strijd is met het huidige ‘bestemmingsplan Buitengebied Castricum’. Maar: er kan afgeweken worden van het bestemmingsplan, wanneer er een goede motivatie is, en wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. 

College

De motivatie zal geen obstakel zijn. In het coalitieakkoord van mei dit jaar, staat dat de collegepartijen windmolens op het eigen erf van ondernemers willen toeslaan. Dit is namelijk een van de maatregelen die bijdragen aan de klimaatbestendigheid van Castricum. De waarde van windmolens wordt ook door raadslid José Smits gezien: “Hoe mooi zou het zijn als we in Castricum veel meer energie zelf kunnen opwekken. Dit kan met meer zonnepanelen op daken van particuliere woningen en van bedrijven, scholen en dergelijke. Het kan ook met het plaatsen van een nieuw model kleinere houten windmolens.” Smits doelt op het model kleine moderne windmolens van het Groningse bedrijf EAZ. 

Tekst gaat door onder de afbeelding>>


Sieren de houten windmolens straks de Castricumse boerderijen? (Foto: EAZ Wind)

Maaiveld

De windturbine en de locatie moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit heeft te maken met de kaders van de provinciale omgevingsverordening. De mast mag bijvoorbeeld niet meer dan 15 meter boven het maaiveld uitsteken. De windmolen moet passen bij het landschap en de bijbehorende bebouwing. Het perceel moet ten minste 1 hectare zijn en toestemming hebben voor een stedelijke functie.

Klimaatbestendigheid

Volgens het coalitieakkoord willen de collegepartijen op de al genomen klimaatmaatregelen een tandje bijzetten, voor een klimaatbestendig Castricum. Andere maatregelen zijn woningisolatie, zonnepanelen en meer bomen.

CALorie

CALorie is het burgerinitiatief van Castricum, Akersloot en Limmen voor duurzame energie. Tientallen burgers zetten zich hiervoor in, de gemeente Castricum ondersteund hen daarbij. Doel: Castricum dat in 2030 zichzelf van energie voorziet. Volgens berekeningen van CALorie is het mogelijk om voldoende energie op te wekken door op grote schaal zonnepanelen te plaatsen, het plaatsen van een grote extra windmolen (op land of in zee) en/of meer kleinere windmolens bij boerderijen.

Investering

PvdA, die niet in de coalitie zit, stelt dat de gemeente de kosten van energieopwekking kan voorfinancieren uit de opbrengst van de verkoop van Eneco-aandelen. Smits: “De 23 miljoen die de gemeente daaruit kreeg, staat nu renteloos op de bank. Het geld kan renderen als het namens alle inwoners wordt ingezet voor lokale energieopwekking. We zien graag dat de opbrengst van de investeringen in zonnepanelen en windenergie ten goede komt aan alle inwoners. Dat kan ofwel via een lagere energierekening ofwel via rendementsopbrengst uit de investeringen.”


Afbeelding
Nu ook Castricums Jeugdlintje Algemeen 24 nov, 15:45
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Verkeersmaatregelen centrum; ‘knip’ in de Dorpsstraat Algemeen 23 nov, 12:54
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Romy en Isabel in actie voor Gambia Algemeen 21 nov, 16:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
FC Castricum draait warm tegen ZVC ’22 Algemeen 21 nov, 09:09
Afbeelding
Nieuw hockeyveld voor MHCC Algemeen 21 nov, 08:54
Afbeelding
Voorzittershamer in andere handen Algemeen 20 nov, 16:05
Afbeelding
Dorpshart steekt koppen bij elkaar Algemeen 20 nov, 14:42