Riksjaplan: Castricumers meer mobiliteit

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

CASTRICUM - Tijdens het recentelijk gehouden ‘Initiatievencafé’ bij clubMariz kwam de Castricumse Fietsersbond met een presentatie om een riksjaplan in Castricum uit te rollen. Even wat geschiedkundige uitleg: een riksja is van oorsprong een licht tweewielig karretje, meestal door één man op een fiets getrokken. In Calcutta worden de meeste riksja’s door een persoon te voet getrokken. Maar op die manier gaan we het vandaag de dag natuurlijk niet doen in Castricum. De riksja wordt voornamelijk als een soort taxi gebruikt in Zuidoost-Azië.

Genieten

Het plan blijkt niet nieuw en is al op veel plaatsen in Nederland ingevoerd, ook in Alkmaar. De drive achter het plan is om ouderen, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rollator, de mogelijkheid te bieden grotere afstanden af te leggen in de eigen woonomgeving. Zo kunnen ze vaker genieten van de duinen, het dorpshart en hun eventuele oude woonomgeving. 

Kernwaarden

Het plan van riksjavervoer voor deze minder mobiele groep inwoners is ontstaan in Denemarken en in 2012 ontwikkeld door Ole Kassov en Dorthe Pedersen. Zij begonnen met vrijwilligers, die één of twee kwetsbare, niet meer mobiele mensen toen al meenamen voor een fietstocht in een riksja. Tijdens die fietstocht luisteren vrijwilligers naar hun verhalen en geven ze hun de tijd en zorg. De twee plaatsen in de riksja kunnen bijvoorbeeld gevuld worden door één kwetsbare en een mantelzorger. Daarbij zijn er een aantal kernwaarden die van toepassing zijn zoals ruimhartig- en vriendelijkheid, veilig langzaam fietsen, luisteren, gezelligheid en ontmoeting, voor alle leeftijden en gratis.

Internationaal concept

Het riskjaplan sluit aan bij een internationaal concept. Na de invoering in 2012 in Denemarken zijn er intussen 52 landen in de wereld, tot in America, Afrika en Zuid-America en heel Europa die het plan hebben ingevoerd. Dat zijn zo’n 2.700 locaties met 3.700 riksja’s, 35.000 riksjaberijders en ruim 600.000 passagiers. 

De eerste in Nederland was Boi Huisman uit Nijmegen die in 2014 startte met dit prachtige initiatief. Sinds 2015 ondersteund de landelijke Fietsersbond de lokale initiatieven met adviezen en documentatie. Zo ook de plaatselijke Fietsersbond in Castricum.

Alex van der Leest, van de Fietsersbond Castricum: “We willen graag minder mobiele Castricummers, Limmenaren en Akerslooters laten genieten van een uitje in onze prachtige omgeving. Om het initiatief op gang te krijgen, zoekt de Fietsersbond nog sponsors om de elektrisch ondersteunende riksja aan te schaffen.”

Vrijwilligers die zichzelf al als riksjachauffeur zien, kunnen zich aanmelden.

Meer informatie:

castricum@fietsersbond.nl

Afbeelding