Afbeelding
(Foto: )

Riksjaplan: Castricumers meer mobiliteit

Algemeen

CASTRICUM - Tijdens het recentelijk gehouden ‘Initiatievencafé’ bij clubMariz kwam de Castricumse Fietsersbond met een presentatie om een riksjaplan in Castricum uit te rollen. Even wat geschiedkundige uitleg: een riksja is van oorsprong een licht tweewielig karretje, meestal door één man op een fiets getrokken. In Calcutta worden de meeste riksja’s door een persoon te voet getrokken. Maar op die manier gaan we het vandaag de dag natuurlijk niet doen in Castricum. De riksja wordt voornamelijk als een soort taxi gebruikt in Zuidoost-Azië.

Genieten

Het plan blijkt niet nieuw en is al op veel plaatsen in Nederland ingevoerd, ook in Alkmaar. De drive achter het plan is om ouderen, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rollator, de mogelijkheid te bieden grotere afstanden af te leggen in de eigen woonomgeving. Zo kunnen ze vaker genieten van de duinen, het dorpshart en hun eventuele oude woonomgeving. 

Kernwaarden

Het plan van riksjavervoer voor deze minder mobiele groep inwoners is ontstaan in Denemarken en in 2012 ontwikkeld door Ole Kassov en Dorthe Pedersen. Zij begonnen met vrijwilligers, die één of twee kwetsbare, niet meer mobiele mensen toen al meenamen voor een fietstocht in een riksja. Tijdens die fietstocht luisteren vrijwilligers naar hun verhalen en geven ze hun de tijd en zorg. De twee plaatsen in de riksja kunnen bijvoorbeeld gevuld worden door één kwetsbare en een mantelzorger. Daarbij zijn er een aantal kernwaarden die van toepassing zijn zoals ruimhartig- en vriendelijkheid, veilig langzaam fietsen, luisteren, gezelligheid en ontmoeting, voor alle leeftijden en gratis.

Internationaal concept

Het riskjaplan sluit aan bij een internationaal concept. Na de invoering in 2012 in Denemarken zijn er intussen 52 landen in de wereld, tot in America, Afrika en Zuid-America en heel Europa die het plan hebben ingevoerd. Dat zijn zo’n 2.700 locaties met 3.700 riksja’s, 35.000 riksjaberijders en ruim 600.000 passagiers. 

De eerste in Nederland was Boi Huisman uit Nijmegen die in 2014 startte met dit prachtige initiatief. Sinds 2015 ondersteund de landelijke Fietsersbond de lokale initiatieven met adviezen en documentatie. Zo ook de plaatselijke Fietsersbond in Castricum.

Alex van der Leest, van de Fietsersbond Castricum: “We willen graag minder mobiele Castricummers, Limmenaren en Akerslooters laten genieten van een uitje in onze prachtige omgeving. Om het initiatief op gang te krijgen, zoekt de Fietsersbond nog sponsors om de elektrisch ondersteunende riksja aan te schaffen.”

Vrijwilligers die zichzelf al als riksjachauffeur zien, kunnen zich aanmelden.

Meer informatie:

castricum@fietsersbond.nl

Afbeelding
Afbeelding
Nu ook Castricums Jeugdlintje Algemeen 24 nov, 15:45
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Verkeersmaatregelen centrum; ‘knip’ in de Dorpsstraat Algemeen 23 nov, 12:54
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Romy en Isabel in actie voor Gambia Algemeen 21 nov, 16:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
FC Castricum draait warm tegen ZVC ’22 Algemeen 21 nov, 09:09
Afbeelding
Nieuw hockeyveld voor MHCC Algemeen 21 nov, 08:54
Afbeelding
Voorzittershamer in andere handen Algemeen 20 nov, 16:05
Afbeelding
Dorpshart steekt koppen bij elkaar Algemeen 20 nov, 14:42