Kijken wanneer de brug in en vanuit Castricum opengaat

Algemeen
Pleziervaart ondervindt voordelen van de Blauw Golf. Of zijn er ook nadelen?
Pleziervaart ondervindt voordelen van de Blauw Golf. Of zijn er ook nadelen? (Foto: Eric Martin Photography))

REGIO/CASTRICUM - De provincie heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren van doorvaart en het verminderen van verkeershinder als gevolg van brugopeningen met het programma de Blauwe Golf. Ook de pleziervaart ervaart daarvan de voordelen. Of toch niet...

Het project Smart Shipping is een opvolger van dit landelijke uitgerolde programma. Hierin is een pilot met nood- en hulpdiensten uitgevoerd om te voorkomen, dat zij bij spoed voor een open brug staan te wachten.

Ook zijn brugopeningen geoptimaliseerd door het verder digitaliseren en ontsluiten van data van scheepvaart, data over de brugstatus en het aansluiten van een aantal bruggen op het brugmanagementsysteem (BMS).

Ondertussen zijn er samenwerkingsovereenkomsten met gemeenten in Noord-Holland met informatie over de brugstatus. Extra bruggen zijn aangesloten op het brugmanagementsysteem. Hierdoor wordt van meer dan de helft van de 121 potentiële bruggen de actuele informatie verstrekt via www.vaarweginformatie.nl. In drie pilots is samengewerkt met nood- en hulpdiensten, waarbij zij informatie over bruggen ontvangen en een verzoek tot dichthouden kunnen doen. Het kan voordelen, maar ook nadelen opleveren voor de vakantiegangers in Noord-Hollands, die er in onze provincie met de boot op uittrekken.

informatie www.vaarweginformatie.nl

Ook voor wegverkeer heeft site www.vaarweginformatie.nl voordelen.