Hoofdconclusie rapport: ‘IJmonders tevreden over hun woongenot’

Algemeen
Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel.
Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel. (Foto: Bert Westendorp)

IJMOND - Inwoners van de regio IJmond zijn ondanks de zorgen over de veiligheid en de gezondheid erg tevreden over het woongenot. Vergeleken met de rest van Nederland zijn zij zelfs iets contenter. In de regio maken inwoners zich wél vaker zorgen of de leefomgeving veilig is voor de gezondheid. Inwoners van de IJmond leggen de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving in eerste instantie bij de overheid en niet bij Tata Steel.

Dit is de hoofdconclusie van het rapport van het onderzoeksbureau Ipsos, dat de ervaringen van de inwoners van de IJmond over hun leefomgeving heeft gemeten. Het onderzoek is in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd en vloeit voort uit het Programma Tata Steel 2020-2050: Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond van de provincie en de IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Wat ook duidelijk werd is dat de aanpak van de negatieve effecten waar bijna iedere inwoner mee bekend is, wel beter kan. Over Tata Steel hebben veel inwoners klachten die zij vaak niet of soms melden. Inwoners hebben namelijk weinig vertrouwen dat er iets met de klacht wordt gedaan. Desondanks zien bijna alle inwoners het belang van Tata Steel voor de werkgelegenheid in de regio.

In een reactie op het rapport geven Gedeputeerde Staten (GS) aan, dat zij met tevredenheid zien dat het merendeel van de inwoners met plezier in de IJmond woont en zelfs iets tevredener over de leefomgeving is dan de rest van Nederland. Tegelijkertijd blijven de zorgen over de kwaliteit van de leefomgeving in relatie tot gezondheid groot.GS vinden het zorgwekkend dat de bereidheid om klachten te melden nauwelijks verbetert, met als oorzaak gebrek aan vertrouwen dat er iets wordt gedaan.