MUI instructie Reddingsbrigade Castricum geweldig succes

Algemeen
Zo’n 50 deelnemers waren opgetrommeld.
Zo’n 50 deelnemers waren opgetrommeld. (Foto: aangeleverd)

‘Dodelijke’ mui ervaren en trotseren

CASTRICUM/GROTE KETEN - Zo’n 50 deelnemers uit de groep van Zee Zwemmers Egmond, KIJV (Kou Is Je Vriend) uit Grote Keten en wat aanhakers waren opgetrommeld na de oproep van de Castricumse ‘zeewaterexpert’ Marianne van de Water om eens te ervaren hoe het is om een mui te trotseren. 

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat, waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je erin terechtkomt en je er niet weet uit te redden, kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Fantastische ervaring

Na een korte instructie door de Reddingsbrigade Castricum, waarbij de stromingen uitgelegd werden, waar je nog meer op moet letten tijdens het zwemmen in zee, zoals de windrichting, opkomend of afgaand tij gingen de deelnemers in kleine groepen het water in onder leiding van een team van de Reddingsbrigade. Iedereen lette op zijn of /haar buddy. Superbelangrijk.

Veilig op het strand 

Het was voor de zee trotseerders een fantastische ervaring om te bemerken hoe snel je door de mui heen stroomt en wat te doen om weer goed en veilig op het strand te komen. De Zee Zwemmers Egmond zwemmen doorgaans het hele jaar door op woensdag, zaterdag en zondag en ook nog wel tussendoor om 09.00 uur vanaf De Uitkijk in Egmond.

Zee is onvoorspelbaar

Marianne, naast zee liefhebber B2B-expert in acquisitie en koud bellen: “Omdat er steeds meer mensen gaan zwemmen in de zee en niet iedereen goed kan zwemmen, hoor je steeds meer woeste verhalen. Hoe komt dat? Ik ben opgegroeid als meisje aan zee, veel zomers op het strand doorgebracht en in de zee.

Weersomstandigheden

En met de restrictie van mijn moeder, dat ik maar tot mijn knieën in zee mocht. Daar werd ook streng op toegezien. Als ik nu in de zomer op het strand kijk, zie ik kleine kinderen alleen en vaak ver in zee. Ouders staan erbij te kijken. Maar de zee is onvoorspelbaar en in een splitsecond kan er iets gebeuren waar je niet op berekend bent.”

Marianne neemt als ervaren zwemmer de onberekenbare zee en steeds wisselende weersomstandigheden bloedserieus.

Hoog tijd

 ”Wij vinden het hoog tijd, dat niet alleen kinderen onderricht krijgen en de mui stroming mogen ervaren, juist ook de volwassenen. Ik ben dan ook al een aantal jaren bezig geweest iets te organiseren bij de KNRM. Met dit als voorlopig resultaat. 

Levensgevaarlijk

Zwemmen in zee kan levensgevaarlijk zijn. Daar moet iedereen op bedacht zijn.”

'Dodelijke' mui ervaren en trotseren.