Smaakmakers Festival één groot feest

Algemeen
Het is zeven jaar geleden dat in de regio voor het laatst een ‘Castricum Culinair’ werd georganiseerd.
Het is zeven jaar geleden dat in de regio voor het laatst een ‘Castricum Culinair’ werd georganiseerd. (Foto: archief)

CASTRICUM - Het is zeven jaar geleden, dat in de regio voor het laatst een ‘Castricum Culinair’ werd georganiseerd. Een paar keer in Bakkum en de laatste keer op De Brink op een gebied omgeven door bouwhekken en bewaking. Nu is de welluidende naam: Smaakmakers Festival, een culinair, muzikaal en bescheiden cultureel feestje komende 3 en 4 september.

Hapjes, drankjes en vooral gezelligheid

De uitbaters waren toentertijd veelal horecaexploitanten, die niet gevestigd waren in de gemeente Castricum. Het idee erachter was subliem: horeca de gelegenheid geven zich te presenteren met kleine hapjes, drankjes en vooral gezelligheid. Zeker de horeca uit Castricum moest verstek laten gaan vanwege de kosten van veel inhuur. Denk aan tapinstallaties, koelkasten, tenten en de aankleding van het terrein. In de jaren daarna waren er veel Castricummers, die het jammer vonden dat dit evenement was verdwenen. Een paar zochten naar oplossingen voor een herstart.

Initiatiefnemers van het eerste uur

Het idee was om zoiets dergelijks te organiseren, maar dan in het gebied waar de horeca zelf gevestigd is. Het Dorpshart van Castricum lag dan het meest voor de hand. De meeste horeca zou kunnen volstaan met buiten hun zaak het presenteren van wat hun specialiteiten zijn, aangevuld met drankjes. De initiatiefnemers van het eerste uur zijn Henk Ruijter, Wim van Vliet en Aart Tóth. Wat hun betreft moest het niet blijven bij een culinaire happening, maar zou het toevoegen van culturele activiteiten een heel goede combinatie kunnen vormen. Dit drietal begon met een onderzoek naar draagvlak voor een dergelijk evenement bij de horeca. Daarbij werden ook de horeca uit Bakkum, strandexploitanten en de horeca uit overige delen van Castricum de mogelijkheid geboden om zich aan te sluiten.

Hobbels te nemen

Er waren nog veel hobbels te nemen. Ziet de gemeente het wel zitten? Zijn er geen barricades bij vergunningen? Willen de horecaondernemers wel meewerken? De reacties waren echter veelal zeer positief en de aanleiding om vervolgstappen te ondernemen. Er werd contact gezocht met de cultuursector, in eerste instantie met de gemeentelijke cultuurcoach Tamara Roos en later haar opvolger Edgar Nijman. Dat resulteerde in de samenstelling van een initiatiefgroep waarin cultuur, horeca en de gemeente vertegenwoordigd waren. Buiten de bovengenoemde drie ‘starters’ waren dat Anita Mooiweer (directeur Geesterhage), Mariska Tauber( clubMariz), Viviènne Sanders gemeente Castricum en Tamara Roos/Edgar Nijman (cultuurcoach). Deze groep was van mening, dat het evenement een professioneel karakter zou moeten hebben. Daarom werden al snel Ilse Hofstee en Nicoline van Mulken van Oxygen-Events voor de uitvoerende organisatie en Reclame aan de Kust voor professionele marketing en promotie toegevoegd. Een ploeg die stond te springen dit evenement tot een succes te maken.

Benaderen

Het vervolgtraject was het benaderen van de horeca en cultuurinstellingen. Dit betrof alle horecaondernemingen in Castricum en Bakkum. Het resultaat was een toezegging voor deelname van zestien bedrijven. Ook de gemeente liet weten mee te werken, net als de cultuursector. Vanuit de cultuur werd gedacht aan zangverenigingen, toneelgezelschappen, plaatselijke bands en muziekgezelschappen.

Resultaat

Resultaten van bovengenoemde initiatieven kunnen we zaterdag 3 en zondag 4 september aanschouwen. De organisatoren hopen - of zijn er eigenlijk van overtuigd - dat deze dagen een succes zullen worden. Bezoekers kunnen daaraan bijdragen met een bezoek en de uitbaters de gelegenheid te geven zich te presenteren. Gasten zullen worden verrast met heerlijke hapjes, drankjes en fantastische optredens.

Afbeelding
Genieten tijdens het Smaakmakers Festival.