Castricummer Lars van Keulen in Sasol Solar Challenge verwikkeld in nek-aan-nekrace

Algemeen
Lars van Keulen.
Lars van Keulen. (Foto: Jorrit Lousberg)

CASTRICUM - Castricummer Lars van Keulen op eerste racedag Sasol Solar Challenge verwikkeld in spannende nek-aan-nekrace tussen België en Nederland Lars ligt ondanks een rommelige start aan kop met het Brunel Solar

9 september was het zover: Lars van Keulen uit Castricum stond met het Brunel Solar Team aan de start van de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Naast het team van Lars vertrokken nog 8 andere teams vanuit Johannesburg aan de 8-daagse Challenge. Het Brunel Solar Team vertrok vanaf pole position, maar kwam na enkele minuten stil te staan wegens een elektronisch mankement. Het Belgische team, Agoria, ging hierdoor tijdelijk aan kop, maar had ook met flink wat tegenslagen te maken. Het team van Lars wist beter te anticiperen waardoor zij vandaag toch als eerste finishte met bijna 100 km voorsprong.

Nek-aan-nekrace Het Nederlandse en Belgische team veroverden tijdens de kwalificatie respectievelijk de eerste en tweede startpositie. Dankzij deze goede kwalificatie mocht het Brunel Solar Team 30 seconden eerder starten vandaag. Het team van Lars kwam echter vrij snel na de start stil te staan wegens een elektronisch mankement. Hierdoor kreeg het Belgische team de kans om in te halen en een voorsprong te veroveren.

Eindstand Op de route van Johannesburg naar Kroonstad komen de teams langs een zogenaamde “loop”. Een ronde van ongeveer 50 km die zij strategisch gezien zo vaak mogelijk moeten rijden voor de dagstop in Kroonstad om met zoveel mogelijk kilometers op de teller te eindigen. Hoewel beide teams slechts met seconden verschil de loops reden, kon het team van Lars door problemen bij het team van België flink inlopen en een extra loop rijden. Hierdoor eindigde het Brunel Solar Team vandaag op de eerste plaats met 578 kilometer op de teller vs 476 voor het Belgische team. Een klein verschil gezien alle Belgische tegenslagen, wat het het des te spannender maakt wat er de rest van de Challenge gaat gebeuren.

De race is te volgen via de racepagina op de website van het Solar Team. Ook zal via de Instagram-pagina van het team het publiek op de hoogte gehouden worden. Hier zal het team elke dag om 17.15 uur live gaan na de finish.

Het Brunel Solar Team bestaat uit een groep enthousiaste studenten van de TU Delft. Zij ontwerpen en bouwen een raceauto op zonne-energie om deel te nemen aan zonneraces wereldwijd en zo de wereld te inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het team werd 20 jaar lang gesponsord door Vattenfall, voorheen Nuon. Vanaf 2022 is Brunel hoofdsponsor van het team. Met hun zonneauto de Nuna 11s zal het team dit jaar deelnemen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.