Lars van Keulen en zijn team winnen de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.
Lars van Keulen en zijn team winnen de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. (Foto: aangeleverd)

Castricummer wint Sasol Solar Challenge

Algemeen

Lars van Keulen uit Castricum heeft met zijn team de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Het Brunel Solar Team finishte met het meeste aantal kilometers op de teller. 

Na acht dagen stuivertje wisselen met het Belgische team was het verschil op de finish 38 km in het voordeel van het team van Lars. Het is het Nederlandse team daarmee na drie jaar eindelijk weer gelukt te winnen van het Belgische team, de huidige wereldkampioen. Daarbij is het voor het eerst sinds 2018 dat de Delftse studenten weer een titel hebben binnengesleept.

Om 15.37 uur kwam het Brunel Solar Team over de streep in Kaapstad, met in totaal 4223 km op de teller, 38 km meer dan het Belgische team. Race manager Lars is trots op zijn team: ‘We zaten elkaar de afgelopen dagen echt op de hielen. Elke dag bleven we herhalen dat we niet met de andere teams bezig moesten zijn maar moesten focussen op onszelf. Iedereen heeft zijn eigen taak binnen het team en alleen als iedereen die taak op zijn best uitvoert is het mogelijk om te winnen. Dat dat nu is gelukt bewijst dat we een ijzersterk team zijn, hoewel het natuurlijk ook enorm helpt dat we een magische auto hebben gebouwd!’ Fotocredits Hans-Peter van Velthoven - Ontlading bij het team

In de achtdaagse challenge van Johannesburg naar Kaapstad draait het om het totaal aantal gereden kilometers. Iedere dag bevindt zich op de route een optionele loop die de teams zo vaak mogelijk proberen te rijden voordat zij aankomen bij de verplichte dagstop om 17.00 uur. Het team dat in Kaapstad finisht met het meeste aantal kilometers op de teller wint. Dat beide zonneauto’s aan elkaar gewaagd zijn bleek al vanaf de start van de challenge in Johannesburg. Het Nederlandse en Belgische team volgen elkaar op de voet, wisselden de koppositie af en het verschil aan kilometers op de teller slonk met de dag. Het was een strategisch kat-en-muisspel tussen beide landen. Door slimme en creatieve keuzes te maken, probeerden ze de concurrentie te verrassen en te slim af te zijn. Voor de start van de laatste dag was de voorsprong van Lars en zijn team slechts 10 km.

Richting de finaledag liep de spanning steeds verder op. Er werd gestreden op het scherpst van de snede en beide teams trokken alles uit de kast om de overwinning te behalen. De laatste dag startte nog met een time penalty voor beide teams, het team van Lars kreeg deze vanwege een (kleine) botsing tijdens een inhaalmanoeuvre, het Belgische team voor het overschrijden van de snelheidslimiet op de Afrikaanse wegen. Ook kwamen beide teams te laat binnen bij de dagstop.

Wegens de tijdstraf voor het te laat binnenkomen gisteren vertrok Nuna 11s vandaag vanaf de op één na laatste positie, 10 minuten achter België. Het Belgische team ging dus tot aan de loopstop aan kop, maar de achterstand werd gaandeweg verkleind tot minder dan een minuut. Beide teams besloten meteen de control stop te doen, de dagelijks verplichte stop van 30 minuten, om statisch te kunnen laden. Na de control stop begon het Brunel Solar Team direct met het rijden van loops. Het Belgische team volgde, maar moest vlak na de loopstop van de weg geduwd worden vanwege een defecte accu. De reparatie van 30 minuten bracht hen op een flinke achterstand. Tijdens het rijden van de loops konden ze de afstand die Nuna 11s ondertussen had afgelegd niet meer inhalen. Bij de finish om 15.37 uur eindigde het team van Lars daarom op de eerste plek met 38 km voorsprong. Fotocredits Jorrit Lousberg - Nuna 11s “Een magische auto”

Naast het stimuleren van innovatie op het gebied van zonne-energie, dient de challenge nog een ander doel: het inspireren van de lokale bevolking. Veelal is de dagelijkse locatie van de loopstop op het terrein van een (middelbare) school. De plaatselijke bewoners kunnen daar niet enkel de zonneauto’s bewonderen, maar ook deelnemen aan experimenten die laten zien hoe zonne-energie werkt. In een land waar de elektriciteit dagelijkse enkele uren per dag wordt afgesloten (load shedding, red.) is de noodzaak voor de energietransitie zonneklaar. Door de nieuwe generatie te inspireren, hoopt de organisatie de transitie in Zuid-Afrika te versnellen.

Afbeelding
Rylana Seelen directeur Huis van Hilde Algemeen 24 nov, 15:47
Afbeelding
Nu ook Castricums Jeugdlintje Algemeen 24 nov, 15:45
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Verkeersmaatregelen centrum; ‘knip’ in de Dorpsstraat Algemeen 23 nov, 12:54
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Romy en Isabel in actie voor Gambia Algemeen 21 nov, 16:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
FC Castricum draait warm tegen ZVC ’22 Algemeen 21 nov, 09:09
Afbeelding
Nieuw hockeyveld voor MHCC Algemeen 21 nov, 08:54
Afbeelding
Voorzittershamer in andere handen Algemeen 20 nov, 16:05