Straks flitscamera's bij spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg.
Straks flitscamera's bij spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg. (Foto: aangeleverd)

Verkeersidioten aanpakken: flitscamera’s Vinkenbaan en Beverwijkerstraatweg

Algemeen

CASTRICUM - ProRail wil in 22 gemeenten flitscamera’s bij overwegen plaatsen. Dit zijn spoorwegovergangen, waar verkeersregels relatief vaak worden overtreden door overstekend verkeer en het risico groter is op (bijna) aanrijdingen. Op het lijstje staat ook Castricum.

Boetebedrag € 250,- bij negeren rood licht spoorwegovergang

Hiervoor heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat budget beschikbaar gesteld. De voorbereiding van het project is inmiddels gestart. Van die 22 gemeenten zijn in onze regio Heiloo bij overgang Zevenhuizenlaan en bij Castricum Vinkenbaan en Beverwijkerstraatweg ‘uitverkoren’ waar de flitscamera’s worden geplaatst. De eerste camera wordt in de eerste helft van volgend jaar geplaatst.

Levensgevaarlijk

Volgens spoorbeheerder ProRail rijden nog te vaak automobilisten, brommer- en motorrijders en vrachtwagen- en buschauffeurs een spoorovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten. 

Om dit levensgevaarlijke misbruik in te dammen plaatst ProRail in samenwerking met Openbaar Ministerie ‘flitscamera’s’ bij betreffende spoorovergangen. Daarbij zijn de camera’s zo ingesteld, dat alleen de misbruiker helder in beeld komt om zodoende de privacy van overige weggebruikers, die geen overtreding begaan gewaarborgd, is.

Boetes vanzelf binnen

Vanaf begin 2022 is ProRail al bezig de camera’s te installeren, waar na een proefperiode met waarschuwingen en vervolgens boetes, de roodlichtovertredingen met 50% terugliepen. Volgens het spoorbedrijf rijden automobilisten en ander verkeer nog te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode knipperlampen knipperen en de slagbomen sluiten, omdat er een trein nadert. 

Waarschuwen is intussen over, de boetes komen via het Justitieel Incassobureau in de brievenbus.

Fietsers en voetgangers ook de klos

Als je als voetganger of fietser nu denkt buiten schot te blijven, omdat je niet voorzien bent met een kenteken, vergeet het maar. Boa’s van ProRail zullen bij verrassing herkenbaar en niet herkenbaar controles houden, waarbij de boetes er niet om zullen liegen. Bij gemeente Castricum is echter hoop gevestigd op de verdere toekomst met hopelijk ondertunneling van de betreffende overwegen. Overleg op allerlei fronten is gaande.

€ 250,- boete

Technisch gezien gaat het niet om flitsers, maar om camera’s die altijd opnemen. Een systeem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. Buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken de camerabeelden vervolgens. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag 250 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op 170 euro boete.

Proefgedraaid

Het OM en ProRail hebben vanaf 2018 al proefgedraaid met soortgelijke camera’s op twee spoorwegovergangen in Hilversum, waar weggebruikers massaal in overtreding waren. Volgens ProRail is het aantal roodlichtpassages met de helft gedaald.

‘Spelen met hun leven’

Ook voor treinbestuurders is het een schrikbeeld; een automobilist of voetganger, die net voor de aanstormende trein nog snel even onverantwoordelijk het spoor kruist. ProRail laat via een woordvoerder weten: “Dit zijn krankzinnigen. Ze beseffen niet wat voor een impact zoiets heeft op een treinbestuurder. Een aantal van hen heeft er levenslange trauma’s aan overgehouden of zijn nog niet aan het werk. Los daarvan: mensen spelen met hun leven. Je zal maar struikelen, de motor slaat af. Remmen is er dan niet bij. Je moet toch niet denken aan de consequenties.”

Op de bon: € 250,- boete.
Vinkenbaan. Nog snel even doorlopen of doorrijden. Levensgevaarlijk.
Afbeelding
Kennismakingscursus krijgt vervolg Algemeen 2 dec, 16:35
Afbeelding
Kunst- en lichtjespad Algemeen 2 dec, 16:33
Afbeelding
Kist en CAktwo bij WereldLichtjesDag Algemeen 2 dec, 16:32
Afbeelding
Cursus EHBO in Castricum Algemeen 2 dec, 16:29
Afbeelding
Sfeervolle kerstklanken in Pancratiuskerk Algemeen 2 dec, 16:26
Afbeelding
Dorpskerk centraal bij herinrichting Algemeen 2 dec, 16:23
Afbeelding
Supertrap speelt Supertramp Algemeen 2 dec, 16:19
Afbeelding
We bakken ze weer bruin Algemeen 2 dec, 16:16
Afbeelding
Zing mee met Kleinkoor Castricum Algemeen 2 dec, 16:13
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Niet geknipt in Dorpshart bij ‘strijd’ om autoluw Algemeen 2 dec, 16:09
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 15:56