‘Eerste Kwartier’ met bubbels ingewijd

Algemeen
V.l.n.r. Marijke Kure, Benno Leemijer, Adri Hopman, Dennis de Haas en Wim van Vliet met de knallen.
V.l.n.r. Marijke Kure, Benno Leemijer, Adri Hopman, Dennis de Haas en Wim van Vliet met de knallen. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Alle toekomstige bewoners, ontwikkelaars, installateurs, adviseurs, de klimaatburgemeester en nog veel meer betrokkenen waren uitgenodigd om ludiek de ‘schep in het zand te steken’ om er daarmee een officieel tintje aan te geven. We hebben het hier over appartementencomplex ‘Eerste Kwartier’ aan de Soomerwegh en Raadhuisplein. 

Om de jarenlange voorgeschiedenis opnieuw de revue te laten passeren, laten we even achterwege. Wel is een uitleg over de naamgeving wel handig om te memoreren. Daar zitten wat emotionele gedachten achter.

Hoofddoel daarbij was de voormalige autoshowroom, fietsenpaleis van Wim van Vliet en in latere instantie een sportaccommodatie om te toveren in een duurzaam appartementencomplex. Ontwikkelaar was Eric Kure van vastgoedontwikkelaar Glint Real Estate. We spreken hier over het jaar 2016. Net als nu nog steeds, was de behoefte aan betaalbare woningen groot. Dan niet alleen aan woningen in de vrije sector, maar zeker ook sociale koop met een winstbeperking bij verkoop.

Naamgeving

Het begon allemaal toen eigenaar Wim van Vliet van het karakteristieke pand naast het gemeentehuis bedacht iets te willen bijdragen aan de oplossing van woningnood. Het leek wel of plaatsgenoot en vastgoedadviseur Eric Kure gedachten kon lezen toen hij Wim van Vliet in de Dorpsstraat tegen het lijf liep. Kure zag wel iets om het pand naast het gemeentehuis een andere bestemming te geven. Binnen een kwartier waren beiden het eens, waarna de molen ging draaien. Dat ‘Eerste Kwartier’ is dus de herkomst van de naamgeving van het appartementencomplex. Allemaal met in het achterhoofd de gedachte bij te dragen aan oplossingen. Helaas kwam hij in een ziekteproces, waardoor hij de huidige ontwikkelingen niet meer kon meemaken.

Overgenomen

De taken van Eric Kure werden overgenomen door Dennis de Haas en Benno Leemijer. Met een officieel tintje bij het bouwwerk, waarbij werd teruggegrepen naar Eric Kure, die een gewoonte van zijn vader uitvoerde: bij elk project wat tot stand kwam, werd een vuurpijl afgestoken. Die traditie werd in stand gehouden. Bouwer Tervoort uit Egmond liet zich ook niet onbetuigd met bubbels en grote ballonnen.