Gebogen over de huidige situatie en kijken naar de toekomstige plannen.
Gebogen over de huidige situatie en kijken naar de toekomstige plannen. (Foto: Aart Tóth)

Meepraten en meedenken over toekomst winkelcentrum Geesterduin

Algemeen

CASTRICUM - Na de recente opwaardering van winkelcentrum Geesterduin blijkt er voor de eigenaar van het grootste deel van het complex nader overleg nodig over de toekomst ervan en de gevolgen voor de directe omgeving. Bij het huidige winkelcentrum zijn alle renovatieplannen niet allemaal uitgevoerd, zoals het achterwege laten van vernieuwde vloeren en openbaar toiletten in afwachting van toekomstplannen. Die plannen werden woensdag 28 september besproken tijdens een eerste participatiebijeenkomst op uitnodiging van Hoorne Vastgoed/Rotteveel M4, Kennemer Wonen, Studio VVKH en Gemeente Castricum. Hoorne Vastgoed ziet voor de zijde van de Soomerwegh nog ruimte voor kwalitatieve verbetering.

Door Aart Tóth

Deze zijde van winkelcentrum Geesterduin is van onvoldoende niveau, waarbij de verbinding met het parkeerdek niet duurzaam is en te veel overlast en ruimte voor vandalisme geeft. Daarbij heeft men terecht opgemerkt, dat het coalitieakkoord 2022-2026 ruimte biedt voor het verder toekomstbestendig maken van winkelcentrum Geesterduin. Dat wordt door Hoorne Vastgoed vertaald in het plannen maken met andersoortige functies zoals wonen en zorg. Daarbij is er al eerder gebrainstormd over de invulling van het parkeerterrein en het BP-tankstation aan die zijde. Tankstations zullen in de toekomst anders worden ingericht bij meer elektrische automobielen. “In het coalitieakkoord komt dit gebied ook ter sprake onder punt 7.3, waarin wordt gesteld dat er onderzoek komt naar mogelijke herontwikkeling van dit gebied, wat naar het oordeel van de collegepartijen kan bijdragen aan het behalen van een aantal gestelde doelen. Eén van die doelen is de zoektocht naar een nieuwe locatie voor een Filmtheater Corso”. Hoorne Vastgoed en Gemeente Castricum sluiten daarbij aan met thema’s wonen, winkelen, mobiliteit en groen.

‘Appartementen in plaats van parkeren op het parkeerdek

Bij het binnenlopen op ‘de participatieavond waren ideeën van bezoekers al snel duidelijk. Unaniem: “Appartementen in plaats van parkeren op het parkeerdek. Ondergronds parkeren onder het hele deel van de huidige parkeerplaats en het tankstation. En een appartementencomplex boven op dat ondergronds parkeren. Op de begane grond Filmtheater Corso, Lidl en Action.” Vrouwelijke bezoekers hadden meer voorkeur voor C&A en H&M. Sensationeel natuurlijk, maar met de huidige regelgeving en jarenlange verwachte aanpassingen vanuit de gemeenteraad volgens sommigen al bij voorbaat een hoofdpijndossier. “Besluiten nemen is al een lijdensweg en is het besluit genomen dan blijft men nieuwe eisen stellen”, aldus een van de aanwezige politici. Daarbij zou er dan een grootschalig winkelcentrum ontstaan met hoofdzakelijk ketens, supermarkten en blijft het Dorpshart beperkt voor funshoppen en horeca.

Positief

De organisatoren van de participatieavond dachten daar anders over, iedereen kreeg gelegenheid zijn ideeën of opmerkingen te ventileren. Via opgestelde borden kon per onderdeel voorkeur worden uitgesproken via een post-it of gekleurde sticker. Daar werd veel gebruik van gemaakt, waardoor aan het eind van de avond een redelijk beeld van voorkeuren ontstond. Bij duurzame oplossingen werd veelal gekozen voor zonnepanelen op de daken. En inderdaad ,ook het bebouwen van het parkeerdek met appartementen. Over keuze in het winkelaanbod werden maar weinig suggesties gedaan, maar werd er meer gedacht aan schone openbare toiletten - meerdere keren genoemd - betere fietsparkeerplaatsen, verblijfplekken met bankjes tot zelfs een piano om op te spelen.

Action suggestie goed ontvangen 

De suggestie over de vestiging van een Action ging veel rond. Zo ook de opmerking, dat er richting Soomerwegh meer uitstraling met winkels moet komen. Daarbij een koffiebar/lunchroom met ouderwets lekkere broodjes zonder te veel versiering, waarbij slager Mark van der Poel de oren spitste. Verder aanwezige ondernemers konden zich wel vinden in de Action suggestie, wat zeker een opwaardering voor Geesterduin zou betekenen en meer bezoekers zal aantrekken. 

Bezoekers aan de participatieavond konden hun ideeën kwijt op post-its.
Afbeelding
Sfeervolle kerstklanken in Pancratiuskerk Algemeen 2 dec, 16:26
Afbeelding
Dorpskerk centraal bij herinrichting Algemeen 2 dec, 16:23
Afbeelding
Supertrap speelt Supertramp Algemeen 2 dec, 16:19
Afbeelding
We bakken ze weer bruin Algemeen 2 dec, 16:16
Afbeelding
Zing mee met Kleinkoor Castricum Algemeen 2 dec, 16:13
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Afbeelding
Niet geknipt in Dorpshart bij ‘strijd’ om autoluw Algemeen 2 dec, 16:09
Afbeelding
Open Dag bij het Horizon College Algemeen 1 dec, 16:16
Afbeelding
Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen? Algemeen 1 dec, 15:56
Afbeelding
Het plezier spat van de inkt af Atelierbezoek 30 nov, 13:24
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59