Bruisend leven rond natuurijsbaan

Algemeen
Bijzondere excursie voor leden en vrienden.
Bijzondere excursie voor leden en vrienden. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Zaterdag 12 november hield de VKIJ (Vereniging Kennemer IJsbaan) een bijzondere excursie voor haar leden en vrienden. Boswachters Bob en Wouter vertelden voor een enthousiaste groep belangstellenden over het leven op- en om de ijsbaan. Het ko niet mooier: windstil, licht heiig, herfstkleuren, een witte reiger, enkele waterhoentjes en vooral rust.


Prachtige uitzichten

De hele groep geniet - wandelend achter de ijsbaan langs - van de prachtige uitzichten, terwijl Bob af en toe even stilstaat om te vertellen over de bomen, het waterbeheer en de insecten.

Via de Hoeptuin, die momenteel volledig wordt heringericht, gaat het naar de wandelsteiger in de ijsbaan. Daar staat Wouter - gespecialiseerd in de flora en fauna onder water – het gezelschap op te wachten met schepnet en een paar bakken waarin heel, heel veel klein grut dooreen krioelt. Hij vertelt dat het water en het waterleven in de ijsbaan al vele jaren meerdere keren per jaar wordt gemonitord door een groep ecologen.

Op het menu 

Wouter: “De waterkwaliteit is uitstekend hetgeen al blijkt uit het feit dat er vijf soorten kranswier en ook nog sterwier aanwezig is. Ook heel kleine diertjes als duikerwantsen en watermijten. Dan zien we in het water de kampioen rugzwemmen: het bootsmannetje. Dit diertje zwemt altijd ruggelings. We zien een klein bolletje dat zich uitrekt tot een decimeterlange worm: een bloedzuiger.” 

Een groot aantal heel kleine druktemakers krioelt door het water en als Wouter een nieuwe schep met het schepnet neemt, blijken er weer tientallen andere diertjes bij gekomen te zijn. “De stekelbaarsjes weten nog niet dat ze straks op het menu van de ijsvogel staan. Enkele weken geleden is wel een ijsvogeltje gesignaleerd, maar heeft nog geen vaste plek gevonden in de ijsvogelwand.” Iets verderop vertelt Bob dat de larven van de Libelle veel last hebben gehad van de droogte en de warme winter, dat de grote Karekiet inmiddels een plek in het hoge riet heeft gevonden en nog veel meer. De Hoeptuin wordt een eldorado voor de natuur én voor de bezoeker. Zo vormen Hoeptuin en ijsbaan straks elkaars aanvulling.

Na afloop wordt er nog volop nagepraat en wordt er verwachtingsvol uitgekeken naar de winter. “Want dat is de tijd dat het weer een echte ijsbaan wordt. Dan is het rusttijd voor de dieren en kunnen wij lekker zwieren.”

Afbeelding