Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

Kist en CAktwo bij WereldLichtjesDag

Algemeen

REGIO - WereldLichtjesDag is weer in aantocht. In de NH-regio wordt zondag 11 december stilgestaan bij overleden kinderen, jong of al wat ouder. Castricumse stichting Kist en kunstenaarscollectief CAktwo zijn erbij in de Witte Kerk in Heiloo.

Wereldwijd worden er elke tweede zondag van december kaarsjes aangestoken. Ook in de Witte kerk, waar bezoekers 11 december vanaf 18.15 uur welkom zijn. Dan begint dan een programma met muziek en verhalen en natuurlijk het zingen van de namen die zijn opgegeven, namen van overleden kinderen. Om 19.00 uur is dan op allerlei locaties ter wereld het moment van kaarsjes aansteken voor hen. De stichting Kist maakt al enige jaren, met bijdragen van diverse fondsen en de gemeente, de viering mogelijk in Heiloo. 

Ook dit jaar is er weer een samenkomst voor iedereen, in en om de Witte Kerk. De Castricumse kunstenaarsgroep CAKtwo plaatst op het terrein van de kerk lichtgevende objecten en een opstelling van houten vlinders. Daarop komen de namen te staan van overleden kinderen. Die kunnen worden opgegeven op wldheiloo@gmail.com of via de pagina voor WereldLichtjesDag op stichtingkist.nl 

Iedereen is overigens welkom bij de viering, ouders en andere familieleden van de kinderen, maar ook wie het ritueel eens wil meemaken, met anderen stil wil staan bij verlies.

De namen van de kinderen worden 11 december gezongen door Helen Botman en haar man en singersongwriter Peter van Vleuten. Ze zingen uiteraard ‘Precious Child’, het internationale WereldLichtjesDag-lied. Peter en Helen hebben ook andere liedjes uitgezocht zoals ‘Where would you be’, over hoe een kind misschien als volwassene zou kunnen zijn geworden. Of ‘Zwaartekracht‘, uit hun voorstelling Vleugelvrouw.

“Het is een moment van vertrouwen, van verbinding, van troost. Het thema is dit jaar ‘Binnen-Buiten’. Wat heb je in jezelf nodig om in de buitenwereld te kunnen blijven staan, na verlies van een kind”, zo verwoordt het organisatiecomité de viering van dit jaar. “De cocons hangen daarom ook in de kerk, als extra kleurrijk licht. De toegang is gratis, een bijdrage na afloop is welkom.”

Afbeelding
Inschrijving 5e editie van de Oer-IJ Expeditie geopend Sport 25 jan, 10:55
Afbeelding
Lo van Gorp in theater Koningsduyn Algemeen 24 jan, 17:21
Afbeelding
Inzamelingsactie Voedselbank Algemeen 24 jan, 16:52
Afbeelding
Training 'Maatje zijn' voor vrijwilligers Algemeen 24 jan, 15:36
Afbeelding
Workshops olieverftechnieken voor beginners en gevorderden Algemeen 24 jan, 11:14
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:04
Afbeelding
Applaus voor FC Castricum, punten voor Fortuna Wormerveer Sport 24 jan, 09:00
Afbeelding
Cursus: Zelf je gezondheidszaken regelen via internet Algemeen 24 jan, 08:56
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Rode Kruis en veiligheidsregio formaliseren samenwerking in convenant Algemeen 24 jan, 08:52
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Fit en vitaal 60+ fitheidstest Algemeen 23 jan, 16:00
Afbeelding
Protesten tegen autoluw Dorpshart Algemeen 23 jan, 15:00