Mary Schoon en Henk Krom samen 100 jaar op de planken

Algemeen
De twee jubilarissen Henk Krom en Mary Schoon in feeststemming.
De twee jubilarissen Henk Krom en Mary Schoon in feeststemming. (Foto: Aart Toth)

AKERSLOOT – Henk Krom (73) en Mary Schoon (68) vieren dit jaar hun 50-jarige toneeljubileum. Henk is lid sinds 1971 en Mary sinds 1973. Samen dus al 100 jaar op de planken bij toneelvereniging Willibrordus. Vanwege corona worden zij nu pas gehuldigd. Ook het 25-jarig jubileum van voorzitter Sjors Veldt was uitgesteld door corona en deze is in de afgelopen jaarvergadering verrast met de zilverenspeld van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtoneel. Als “verrassing” worden Henk en Mary gehuldigd na de voorstelling op 3 februari. Op welke wijze weten ze nog niet.

Door Aart Toth

Mary kwam als 17-jarige op de toneelvereniging en speelde als 18-jarige haar eerste voorstelling. In die jaren werden er twee voorstellingen per jaar gespeeld, maar tegenwoordig nog één, waar de repetities beginnen in september en de voorstelling in februari plaatsvindt. Henk kwam als 21-jarige bij de vereniging en heeft intussen vele rollen in combinatie met Mary gespeeld en zelfs de toeschouwers vermaakt door als nudist de zaal in te lopen. De voorpret bij het repeteren blijkt privé door te spelen bij het ophalen van toneelherinneringen van die 50 jaar. Henk en Mary zijn na 50 jaar toneelspelen nog steeds dragende krachten en voorbeeld voor anderen. Goede tekstbeheersing en natuurlijk spel gaat ze goed af.

Schrijven en regisseren

Zowel Henk als Mary hebben binnen de vereniging ook geregisseerd. Mary heeft, naast haar kinderboeken en romans, ook vijftien toneelstukken geschreven, zoals Bloody Mary, Huize Avondrood, Dorst en zo meer. Daar zijn er diversen van gespeeld, waaronder Huize Avondrood en Bewaar me. Dit laatste stuk ging over een ontsnapping uit de gevangenis en dat werd levendig uitgebeeld, waarbij de ontsnapten onder het podium door de zaal verlieten. 

Het schilderij van Oom Hendrik

Komende 3 en 4 februari spelen ze samen weer ‘Het schilderij van Oom Hendrik’ Genoeg vraagtekens voor een thrillerachtig blijspel. Het wordt opgevoerd om 20.00 uur in Cultureel Centrum de Lelie. Na afloop een toetje toe en een mooie loterij. Kaarten bij Melker Julianaweg 85 Akersloot en aan de zaal.