Samen de winter door dankzij ‘Energie Klussers’

Algemeen
Theo Versteegen en Pierre Lommers klaar om te gaan klussen bij energiebesparing.
Theo Versteegen en Pierre Lommers klaar om te gaan klussen bij energiebesparing. (Foto: AART TÓTH )

CASTRICUM – Wie is er niet bezig met de energiecrisis en hoe om te gaan met energie? Het is sowieso belangrijk niet onnodig energie te laten verdwijnen zonder dat je er iets aan hebt. Nog meer is dat een groot gemis als je al niet zo’n ruim inkomen hebt. Via allerlei berichten en opmerkingen kwamen er problemen op dit gebied ter ore bij Klimaatburgmeester Theo Versteegen.

Door Aart Tóth

Het bestrijden van energiearmoede van mensen met een laag inkomen met behulp van Energie Klussers komt vanuit de Klimaatcoalitie Castricum. “Een dubbel doel hopen we hiermee te bereiken,” vertelt Klimaatburgemeester Theo Versteegen. “Enerzijds mensen met een beperkt inkomen helpen de energiekosten te drukken, anderzijds door ook de CO2-uitstoot enigszins te reduceren.” 

‘Energie Klusser’

Energie-armoede wordt aangepakt door zogenaamde ‘Energie Klussers’ die met kleine energiebesparende maatregelen de energiekosten proberen te verminderen. Het gaat dan om radiatorfolie en tochtstrippen aanbrengen, een waterbesparende douchekop en LED-lampjes monteren, radiator en ventilator plaatsen, enzovoort. Binnen Stichting Welzijn heeft Pierre Lommerse de rol van coördinator Energie Klussers op zich genomen. Na aanmelding zorgt Pierre ervoor dat er een ‘Energie Klusser’ van Stichting Welzijn langskomt om de maatregelen uit te voeren. De kosten van de materialen bij het realiseren van de energiebesparende maatregelen worden gedragen door de gemeente, afhankelijk van het inkomen.

Aanmelden

Inwoners die in aanmerking kwamen voor de energietoeslag komen in aanmerking voor hulp van de Energie Klussers. Aanmelden kan bij Stichting Welzijn via mail energie@welzijncastricum.nl of bij het kantoor van Stichting Welzijn in de Dorpsstraat.

Energie Klusser worden?

Het aantal ‘Energie Klussers’ is nog beperkt en vrijwilligers zijn daarom van harte welkom. Heb je 2-4 uur per week beschikbaar en vind je het leuk om mensen praktisch te helpen? Aanmelden als Energie Klusser kan via mail naar: energie@welzijncastricum.nl.