Kaptein Kaas krijgt nieuwe horizon

Algemeen
Verantwoordelijk wethouder woningbouw Paul Slettenhaar met voorkeur bij groenpartijen.
Verantwoordelijk wethouder woningbouw Paul Slettenhaar met voorkeur bij groenpartijen. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - De voorbereidingen om echt aan de slag te gaan op de Zanderij Zuid zijn bijna afgerond. Kabels van Liander zijn verlegd, de sloop van de voormalige kaasfabriek Kaptein Kaas kan beginnen. Er staan op dit moment nog enige stacaravans in de winterstalling op het terrein, die normaliter na de Pasen de natuur zouden hebben opgezocht. 

‘Stikstofregels ondervangen, dus bouwen maar

Na het slopen kan het terrein bouwrijp worden gemaakt voor het bouwen van maar liefst 103 woningen in vele varianten en alle prijsklassen. Daarbij ook 26 sociale huurwoningen. Verantwoordelijk wethouder voor de ontwikkeling van het gebied en woningbouw Paul Slettenhaar is razend enthousiast over de plannen, die na jaren eindelijk letterlijk en figuurlijk van de grond komen.

Door Aart Tóth

“Dat is een van de speerpunten in het coalitieakkoord, woningbouw versnellen en uitbreiden. Mijn drive daarbij is de vele jaren geleden gepresenteerde woningbouwplannen te versnellen om iets van die verloren tijd vanwege te veel regelgeving in te lopen”, opent Paul Slettenhaar. Direct aanvullend: “Gelukkig hebben we de verschillende stikstofregels kunnen ondervangen, dus bouwen maar.”

Bezwaarperiode verlopen 

Het Zanderij Zuid gebied is daarbij een van die plannen die jaren in de overlegsferen en beroepen bijna stil kwam te liggen. De bezwaarperiode is intussen verlopen met een minimale opmerking waar een oplossing voor komt. Dus kunnen de plannen werkelijkheid worden.

Aantallen

In het gebied komen 34 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-1-kap woningen, 27 appartementen, 8 rijtjeswoningen, 3 patiowoningen en 1 meergeneratiewoning. “Daarbij wordt het gebied ontsloten via de Kramerweg en Geverweg en wordt ingericht als woonerf, zodat er geen sprake zal zijn van te hard rijden. De aandacht voor de natuur zal de boventoon voeren met zoveel mogelijk passend bij het dichtbijgelegen duingebied. Het zal een uitstraling krijgen als een poort naar de duinen vanuit het dorp en andersom een mooie route richting Dorpshart”, weet Slettenhaar. 

Er komt ook een watergebied met vissteigers. Fietsers zullen hun weg vinden richting duinen en strand via het gebied, dat vanwege de inrichting veiligheid uitstraalt. Die natuurlijke inrichting gebeurt samen met PWN, die wat betreft natuurontwikkeling in het duingebied de beste geïnformeerde partij is.

Aanpassingen

Sinds het in 2020 gepresenteerde ontwerp zijn er al enige aanpassingen in het plangebied die mede door opmerkingen tot stand zijn gekomen. Zoals: auto’s moeten zoveel mogelijk uit het zicht geparkeerd worden en er moeten genoeg parkeerplaatsen aangelegd worden om de parkeerdruk op de omgeving te voorkomen. De vorm van het appartementengebouw voor de sociale woningen is aangepast. Er is meer aandacht besteed aan het landschap aan de noordzijde langs de Geversweg. De inritten die daar ontworpen waren zijn verplaatst, waardoor hier nu ook verhoogd landschap kan worden aangelegd. De verkeersstromen binnen het plangebied zijn ook verder uitgewerkt. Hierbij is extra aandacht besteed aan één- en tweerichtingsverkeer en de doorgaande fiets- en wandelroute tussen de spoorovergang en het duingebied. 

Doorgaande fiets- en wandeloute

De route door het plangebied tussen de spoorovergang en de duinen is ontworpen als doorgaande fiets- en wandelroute. Het ontbreken van een speelplaats werd als een gemis gezien. Daarom is er gezocht naar een geschikte oplossing, aansluitend op het nieuwe landschap.

De route naar de duinen.
Afbeelding
De route naar de duinen.