Passie voor The Passion onder leiding van Marieke Zondervan

Algemeen
Passie voor The Passion onder leiding van Marieke Zondervan.
Passie voor The Passion onder leiding van Marieke Zondervan. (Foto: Peter Savenije)

REGIO - The Passion zal bij velen bekend zijn van de tv-uitzending op Witte Donderdag, waar BN’ers de muzikale paasvertelling over het lijden en sterven van Jezus Christus brengen. Wellicht minder bekend, maar absoluut het luisteren waard, is The Passion onder leiding van dirigente en zangeres Marieke Zondervan. Zij brengt samen met 52 koorleden en een band The Passion naar Castricum en Beverwijk.

Door Marije Smit

Het projectkoor brengt de eigentijdse muzikale vertolking over het lijden en sterven van Jezus zaterdag 1 april in de Sint-Agathakerk in Beverwijk en zondag 2 april de Sint Pancratiuskerk in Castricum. The Passion is een kerkelijk vertelling. Marieke Zondervan: “Het verhaal is het verhaal, maar muzikaal kan ik er verschillende kanten mee op. Samen met de werkgroep bepaal ik welke nummers we gaan doen. We zingen driestemmig en dit jaar brengen we verrassende popnummers en gospelsongs, zowel Nederlands- als Engelstalig. Zelf ben ik fan van Lauren Daigle en ik ben blij dat ik een arrangement van ‘Trust in You’ heb mogen maken. En ik heb een nummer van Metallica in The Passion verwerkt, dat verwachten mensen waarschijnlijk niet in de kerk. Ook zingen we ‘Lean on Me’ van Bill Withers en nu blijkt ‘Lean on me’ het thema te zijn van The Passion die 6 april op NPO 1 te zien is”, vertelt dirigente Marieke enthousiast. Over de landelijke The Passion gesproken; het grote, lichtgevende kruis is 25 maart tussen 14.00 en 20.30 uur bij de Ter Coulsterkerk in Heiloo te bezoeken.

Lichtgevend kruis

Het is niet de eerste keer dat Marieke en het projectkoor The Passion brengen. Zij vertelt gepassioneerd: “In 2016 heb ik met het Jongerenkoor van de JKH Heemskerk, mijn koor Staccato en projectleden voor het eerst deze paasvertelling, geïnspireerd op het tv-programma, gemaakt. Daarna hebben we The Passion ook in 2018, 2019 en 2022 gebracht in Castricum, Uitgeest en Beverwijk. Diverse koorleden van Cantare hebben voor mij ook een lichtgevend kruis gemaakt. Het staat nu nog opgeslagen in de schuur bij de Sint-Pancratiuskerk en zal komende dagen worden opgeknapt, omdat de verlichting vorig jaar kapotging.”

Verteller

The Passion is een verhaal over opoffering, vergeving en hoop. Een verhaal over liefde en gaat over het lijden en sterven van Jezus wordt verteld door Maarten Mantel. “Maarten heeft een opleiding in cabaret gedaan, waardoor ik weet dat hij goed kan vertellen. Hij heeft een katholieke achtergrond, dus feitelijk zit het goed, maar bovenal kan hij dingen erg leuk brengen. Ik ben blij dat hij dit jaar zowel met The Passion meezingt als het verhaal vertelt”, legt Marieke uit. Naast de verteller en maar liefst 52 koorleden is er ook een band, zodat er echt iets bijzonders wordt neergezet. Jaap Brackman speelt piano en begeleidt de groep ook bij iedere repetitie. In de band zitten bassist Olof de Wit, Bastiaan Vergouw op drums en op gitaar Joris Sturkenboom.” Marieke vervolgt: “Zo’n groot project als dit kan ik alleen doen met hulp van veel vrijwilligers; de werkgroep en het Jongeren Patronaat Pastoraat Castricum (JPC15+).”

Voor iedereen

Het gepassioneerd projectkoor brengt na elf repetities - en veel studeren en oefenen - twee keer The Passion ten gehore. De trotse dirigente: “Het is mooi om te zien hoe je in een korte tijd een muzikaal optreden kunt neerzetten. Iedereen is welkom bij mijn projectkoor! We stellen ons open voor iedereen; om mee te zingen en natuurlijk om te komen kijken en luisteren. Ik vind het belangrijk dat iets cultureels en muzikaals gratis te bezoeken is en in de kerk is dat mogelijk. De toegang is gratis, na afloop vindt een deurcollecte plaats, zodat het project uit de kosten is. We hopen dus dat de kerk twee keer vol zit bij The Passion. Want, het is geen verhaal in de verleden tijd. Het is een verhaal van alle tijden. Het is een verhaal van nu, voor ons.” De uitvoering is zondag 2 april in de Sint Pancratiuskerk in Castricum, begint om 15.00 uur en de kerk is om 14.30 uur open. De andere uitvoering is zaterdag 1 april in de Sint-Agathakerk in Beverwijk om 19.30 uur en de kerk is om 19.00 uur open.