90-jarig Jubileumfeest Vereniging Kennemer IJsbaan

Algemeen
Opening van de natuurijsbaan in 2021.
Opening van de natuurijsbaan in 2021. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Terwijl de lente haar intrede heeft gedaan, viert de Vereniging Kennemer IJsbaan viert komende 2 april haar 90-jarig jubileum. Alle ijsliefhebbers uit de gemeente Castricum zijn die dag uitgenodigd om langs te komen en de foto-expositie te bekijken.

Genodigden 

Het officiële gedeelte begint om 14.00 uur. Aansluitend is de reünie van leden, oud-leden, vrienden, dorpsgenoten en schaatsliefhebbers, die duurt tot ongeveer 17.00 uur. Voor de officiële opening van het jubileumfeest zijn uitgenodigd Toon Mans, burgemeester van Castricum, Sjakel van Wesemael, directrice van PWN Natuur, en Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke vereniging De Friesche Elf Steden. 

Sinds 1933 hebben al vele duizenden ijsliefhebbers uit Castricum en omgeving hun slagen gemaakt op de natuurijsbaan langs de Zeeweg. Van kinderen tot ouderen, van wedstrijdschaatsers tot schoonrijders en ook in latere jaren ijshockeyers. Op de natuurijsbaan is er altijd een bijzonder mooie mix van ijsliefhebbers.

Nederland ontdooit als het vriest

Ook tijdens de afgelopen jaren, waarin de natuurijsbaan toch op enkele dagen open is geweest, zijn er weer vele belangstellenden voor schaatsen. Zodra de ijsbaan open kan, zijn er blije mensen die met pretogen (weer) op het ijs staan en voorzichtige slagen maken, er zijn kinderen die krabbelen achter een schaatsrekje of aan de hand van de ouder(s) en er zijn ouderen die met genoegen kijken en zien ze denken ‘dat het erg veel lijkt op vroeger’. Nederland ontdooit als het vriest.

Uniek stukje natuur 

De natuurijsbaan aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat is afgelopen decennia ook een uniek stukje natuur geworden binnen de gemeente. Sinds twee jaar is er een echte ijsvogelwand en er is een wandelpier tot in de ‘vijver’ vanuit de heringerichte Hoeptuin. De ijsbaan is nu een aaneengesloten stuk natuur met de tuin van PWN-bezoekerscentrum ‘De Hoep’.

Na 90 jaar wordt het tijd, dat clubhuis van de vereniging een naam krijgt. Een naam die de verbinding tussen schaatssport en natuur benadrukt. Vanuit dat clubhuis starten wekelijkse conditietrainingen in het bos en duin. Conditie krijgen en/of behouden om tóch die dorpentocht, ‘de Weissensee’ of zelfs ooit de Elfstedentocht te kunnen rijden.

Afgelopen twee jaar heeft de onderhoudsgroep van de vereniging het clubhuis opgeknapt en is deze weer klaar voor de volgende decennia.