‘Toen was theater nog heel gewoon’, met Hein Poel

Cultuur
Hoe het begon in 1990 met Clowns Alfredo (l) en Alfonso in Bakkum.
Hoe het begon in 1990 met Clowns Alfredo (l) en Alfonso in Bakkum. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Er zijn zelfs voorstellen gedaan om een borstbeeld van de man geplaatst moest worden op het Bakkerspleintje. Ik heb het hier over Hein Poel die op gepaste gelegenheden Castricum op z’n kop zet met een van zijn creaties, van Sinterklaas, Kerstman, Paaskip, Oermens Cees, Bokito, Baancommissaris Ringsteken Bakkum, Scheidsrechter Vitesse22, Nar Hepo en Clown Alfredo, D’Artagnan tot aan Manke Nelis. Bij het terugkijken in de herinneringen blijkt hij zelfs al vanaf 1981 Sinterklaas te spelen, dus in 2021 alweer 40 jaar. De lach is voor te stellen voor diegene die Hein kennen, de traan komt tevoorschijn van het vele lachen. Aart Toht blikt terug op het pre-coronatijdperk -toen was theater nog heel gewoon - met een bekende Castricummer.

een eerbetoon van onze verslaggever Aart Toth

In 1981 rond Sinterklaasavond kwam Hein als man met die mijter en lange baard. Het kostuum werd toen nog gehuurd bij mevrouw Weeda. Op verzoek begon Poel met huisbezoeken, waarna het Sint pak en twee Pietenpakken werden aangeschaft omdat mevrouw Weeda ermee stopte. 1985 was het jaar dat Hein als levensgrote aap Bokito tevoorschijn kwam om bij verschillende verrassingsgelegenheden vooral vrouwen de stuipen op het lijf te jagen.

Tekst loopt door onder de foto


Hein Poel als Oermens Cees in 2017 in Huis van Hilde. (Foto: Aart Toht)

Het begin van het succes

Poel werd een legende in het jaar 1990, toen hij samen met Jacob Beentjes uitging als Clowns Alfredo en Afonso op Koninginnedag. Dat was in Bakkum op de vrijmarkt. “Het vermaak sloeg duidelijk aan bij hoofdzakelijk kinderen met eigen bedachte spelletjes.”

Jacob hield het na een aantal jaren voor gezien, waarna Hein alleen doorging en zelf allerlei attributen verzon, zoals een ezelswagen en orgeltjes. Clown Alfredo is een begrip in Castricum bij Koningsdag, de opening van de kermis en op allerlei andere feesten en partijen.

Rond 2000 kwam voor het eerst zijn creatie als Kerstman op de proppen bij Vitesse’22 en in de kroeg. In 2005 verscheen er nieuw spectaculair uitgedost en jaarlijks terugkerend figuur van Poel: de Paaskip.

Scheidsrechter bij Vitesse’22

Poel weet zich nog goed te herinneren: “2008 was het jaar dat ik Sinterklaas werd en meeliep met de intocht. Intussen is dit uitgegroeid tot een spektakel met twee feesten in de Pancratiuskerk na de intocht.” Als een spraakwaterval somt hij vervolgens de hoofdpieten op. Jacob Beentjes, Hans Brakenhoff en laatst Peter Lambert.

Poel werd als begeleider van zijn zoons bij Vitesse’22 gevraagd een wedstrijd te fluiten. Dat doet hij nog steeds, maar dan bij de veteranen. Hein: “Dat is een leuke tijdsbesteding geworden wat in 2018 heeft geleid tot mijn 350e wedstrijd als scheidsrechter bij de wedstrijd Vitesse-Kleine Sluis.

Poel werd door de OVC vaker gevraagd. Hij trad op als D’Artagnan op een groots feest in Geesterhage en kwam tevoorschijn als ‘Oermens Cees’ (zie foto) in het Huis van Hilde.

Tussendoor was hij nog 10 jaar Alfredo op het jaarlijkse sociale Carnaval voor personen met een beperking. Zijn successen gingen zelfs buiten Castricum door met optredens in Heemskerk en als Kerstman in een winkelcentrum in Heerhugowaard.

Bijdrage voor voedselbank

Recent trad Poel op bij radio Castricum en in Couleur Locale van TV-Castricum. Ook tijdens het uitdelen van kerstpakketten van het OVC mocht hij een bijdrage leveren bij de Voedselbank wat nogal emotioneel voor mij was. Daarbij stelde ik mijn toekomstig optreden als Sint bij huisbezoeken ter beschikking aan de Voedselbank na aftrek van onkosten. Dat werd ter plaatse verdubbeld door de voorzitter OVC. Leo van Schoonhoven. Een heerlijke ervaring”, aldus Hein.

Tekst loopt door onder de foto


Hein en Hein in een montage in 2018. (Foto/bewerking: Aart Toht)

Een standbeeld voor Hein Poel

Een beeld plaatsen voor Hein Poel vindt Aart wel een goed gebaar. “Passend bij zijn 40-jarig jubileum als Alfredo, Sinterklaas, Kerstman, etc. Op het Bakkerspleintje.

Voorstander van een eerbetoon aan deze bijzondere Castricummer? Reageer dan door een mail te sturen naar: redactie.cnb@rodi.nl