Etalageroute warmt publiek op voor KunstFietsRoute

Cultuur
Het schilderij 'Jippiee!' van Alice Castelein
Het schilderij 'Jippiee!' van Alice Castelein (Foto: Alice Castelein)

CASTRICUM - Vanaf dinsdag 3 mei zijn er in meer dan twintig etalages in het dorp diverse kunstuitingen te bewonderen. Ze zijn bedoeld om de inwoners van Castricum, Bakkum en omstreken alvast in de stemming te brengen voor de 25e editie van de KunstFietsRoute die plaats zal hebben op 4 en 5 juni. De spits wordt afgebeten met het schilderij ‘Jippiee!’ van Alice Castelein, te zien bij Pilkens Fietsen. De deelnemende winkeliers zijn te vinden in de Torenstraat, het Bakkerspleintje, de Dorpsstraat en de Burgemeester Mooijstraat. De exacte route is te vinden op de website.

Etalageroute warmt publiek op voor KunstFietsRoute

Ergens aan het begin van deze eeuw ontdekte Alice Castelein een nieuwe creatieve hobby: beeldhouwen uit mergelblokken. “Met een groep beeldhouwers en schilders zijn we een week neergestreken bij een zeer gastvrij Nederlands echtpaar op een prachtige locatie in Frankrijk. Ik word vooral geïnspireerd door beelden met een verhaal. Ik schilder graag vrij realistisch, maar wel op een schilderachtige manier, steeds op zoek naar de sfeer en de beleving. Mijn uitdaging ligt met name in het zo levendig mogelijk weergeven van dat verhaal. Juist die ontdekkingstocht geeft mij zo veel plezier.”

Over het schilderij van de fietsers zegt zij het volgende: “In een periode van veel overlast van regen zag ik een fotootje in de krant van meisjes die er de lol wel van inzagen. Het roept herinneringen op die je buik doet glimlachen. Daar word je toch gewoon blij van.” Aan de KunstFietsRoute in juni nemen 70 kunstenaars deel. Het is de 25e editie van het evenement. Het jubileum had eigenlijk in 2020 plaats moeten vinden, maar zag als gevolg van de coronapandemie helaas twee keer lang geen groen licht.

De route bestaat niet alleen uit schilderijen, maar ook keramiek, beeldhouwwerk in hout en in steen, evenals glasfusion, fotografie of textiele kunstvormen. Meer informatie is te vinden op de website.