Nominaties Victoriefonds Cultuurprijs bekend gemaakt

Cultuur
De genomineerden samen met juryvoorzitter Toon Mans en de voorzitter van de Victoriefonds
Cultuurprijs Hetty Hafkamp.
De genomineerden samen met juryvoorzitter Toon Mans en de voorzitter van de Victoriefonds Cultuurprijs Hetty Hafkamp. (Foto: Erna Faust)

Juryvoorzitter en burgemeester van Castricum Toon Mans motiveerde de keuze van de vakjury voor de 9 genomineerden en het Jong Talent. Deze tweejaarlijkse prijzen in vier categorieën worden uitgereikt aan kunstenaars, theatermakersen schrijvers die zich op een bijzondere manier onderscheiden met hun werk en die een relatie hebben met de regio Alkmaar. 

CASTRICUM - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huize Koningsbosch in Bakkum zijn de nominaties voor de Victoriefonds Cultuurprijzen 2022 bekend gemaakt, alsmede de winnaar van de Rabobank Jong Talentprijs. 

Genomineerden

In de categorie Visuele Kunsten zijn Anne Silverstrand Forest, Sophie Olga de Jong en Hellen vanMeene genomineerd. In de categorie Letteren zijn dat Maria Barnas, Bas Belleman en Joost de Vries. In de categorie Podiumkunsten zijn Herr Alt / Harold Koopman, Fedde ten Berge en Willem de Bruin de drie genomineerden.

De bekendmaking van de categoriewinnaars van de Victoriefonds Cultuurprijzen vindt plaats tijdens drie afzonderlijke evenementen. Zondag 4 september wordt de winnaar Visuele Kunsten bekend gemaakt in Stedelijk Museum Alkmaar.  

Jong Talentprijs 

De Jong Talentprijs is gewonnen door Rashel van der Schaaf. Met haar film ‘Ich bin der Fluß’ studeerde ze cum laude af aan de HKU. In de film is de Donau de hoofdpersoon die ze vanaf z’n oorsprong in het Zwarte Woud volgt naar de Zwarte Zee. Ze is een veelbelovende intuïtieve filmmaker die met haar films de natuur een stem wil geven in het maatschappelijk debat. 

In Stedelijk Museum Alkmaar is een tentoonstelling met werk van de drie genomineerden en de film van Rashel van der Schaaf te zien van 25 juni t/m 25 september.