Van Bach tot Beatles in atelier Bakkum

Cultuur
Lotte Groot en Melanie Mehrer treden 15 oktober op met hun cello.
Lotte Groot en Melanie Mehrer treden 15 oktober op met hun cello. (Foto: aangeleverd)

BAKKUM - Op 13, 14 en 15 oktober en vanaf 20 oktober elke vrijdag tot 10 november is de expositie Omarm van 13.00 tot 18.00 uur te beleven bij het Atelier van Marina & Sabrina aan de van Oldenbarneveldweg 32 in Bakkum. 

In Omarm combineren schilderes Sabrina Tacci en beeldhouwer en fotografe Marina Pronk hun werk weer ongeremd en ongetemd. Ze weten zich kwetsbaar, betoveren en zoeken verbinding. Marina toont onder andere haar fotoserie Embrace over een liefdevolle ontmoeting. Met Legami verbeeldt Sabrina de innige omarming waarbij het spanningsveld van geven, nemen, ik, jij, wij en jezelf verliezen, voelbaar is.

Live muziek

Marina en Sabrina en omarmen zoveel mogelijk culturele interactie. Dat uit zich bijvoorbeeld in de live optredens die maandelijks worden gecombineerd met de actuele tentoonstelling. Ditmaal staat op zondag 15 oktober een fantastisch optreden van celloduo Lotte & Melanie op het programma. Het optreden wordt verdeeld over twee sets: de eerste om 14.30 uur en de tweede om 15.30 uur. Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage voor de muziek wordt bijzonder gewaardeerd.

Op 19-jarige leeftijd pakte Lotte Groot voor het eerst de strijkstok op. Jarenlang reisde zij door weer en wind van Langedijk naar Amsterdam om daar celloles te krijgen van het neusje van de cellozalm. Niet alleen verloor ze haar hart aan de cello, ze bleek er ook talent voor te hebben. Al snel speelde zij in orkesten, bandjes en ensembles en uiteindelijk nam ze het strijkstokje over van haar docente. Lotte ging zelf les geven. Zo trof ze Melanie.

Melanie Mehrer verloor haar hart op 17-jarige leeftijd aan de cello, maar verloor haar cello ook 15 jaar uit het oog… Als een ware relatietherapeut ontfermde Lotte zich over Melanie en haar stoffige viersnarige partner. Al snel omarmde Melanie haar cello opnieuw en startten Lotte en Melanie samen een aantal projecten. Nog steeds spelen zij dankbaar als vrijwilligers in het Hospice Alkmaar.

Lotte speelt daarnaast nog in een tango-ensemble en in een band met eigen werk. Melanie speelt in een Balkanband en is zo verknocht aan de cello dat ze deze een grote rol heeft gegeven in haar debuutroman De illusie-industrie. Ook afzonderlijk doen Lotte en Melanie regelmatig projecten voor onder andere theater.

Samen tonen Lotte en Melanie de veelzijdigheid van de cello. Een instrument dat helaas nog altijd vooral met klassieke muziek wordt geassocieerd. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de cello, van Bach tot Beatles, van Zuid-Amerika tot de Balkan. De melancholische klanken van de cello voeren je mee door alle genres, over de hele wereld.