Ruim 10.000 foto’s van fotojournalist Kees Blokker online

Cultuur
Rugbyclub CAS RC.
Rugbyclub CAS RC. (Foto: Kees Blokker collectie - NH Archief)

IJMOND - Het is een jaar geleden dat fotojournalist Kees Blokker (1960-2023) overleed. Blokker was freelance persfotograaf en bracht 35 jaar lang het wel en wee van de IJmond in beeld. Hij werkte onder andere voor Dagblad Kennemerland, Haarlems Dagblad en Nieuwsblad De Kennemer en was decennialang ooggetuige van grote en kleine gebeurtenissen in de regio.

Blokker schonk 19 oktober 2021 zijn uitgebreide collectie negatieven en digitale foto’s aan het Noord-Hollands Archief. Deze meer dan 10.000 foto’s uit de collectie staan nu online.

Kees Blokker

Kees Blokker, geboren op 8 november 1960, begon in 1979 met fotograferen. In de daaropvolgende jaren groeide hij uit tot dé persfotograaf van de regio IJmond. In 1983 ontving hij de Zilveren Camera in de categorie portretten voor zijn indrukwekkende foto van Simon Carmiggelt. In 2016 nam Blokker afscheid van zijn carrière als persfotograaf. 

Collectie

De Kees Blokker-collectie bestaat uit negatieven (zwart-wit en kleur) en digitale foto’s (kleur) van mensen, landschappen, gebouwen en gebeurtenissen in Noord-Holland. De digitale foto’s uit de periode 1999-2014 zijn vanaf nu beschikbaar via de Beeldbank op de website van het NHA.