De zeereep weer iets schoner

Duurzaamheid
Gewapend met grijpers wisten de vrijwilligers vuilniszakken vol plastic uit het zand en helmgras te plukken.
Gewapend met grijpers wisten de vrijwilligers vuilniszakken vol plastic uit het zand en helmgras te plukken. (Foto: Susanne van Reenen)

CASTRICUM - Afgelopen zaterdag zouden de deelnemers aan Plogging Castricum het strand van Castricum aan Zee schoon gaan rapen. Na het stormachtige weer eerder deze maand was er veel zwerfafval aangespoeld. Maar de wind had het afval inmiddels met nieuw zand overstoven of verder het het duin opgewaaid. Het werd daarom vooral het hoge strand en de duinrand waar de vrijwilligers gewapend met grijpers, vuilniszakken vol plastic uit het zand en helmgras wisten te plukken. 

Door Susanne van Reenen

De zeereep, zo heet de allereerste rij duinen aan het strand. Onze bescherming tegen de zee. Bij menig strandopgang ligt ze verscholen achter de strandtenten. Daar, in die eerste rafelrand natuur ligt in het voorjaar een kwetsbare kraamkamer verscholen. In de luwte van het helmgras brengen elk jaar vogels hun jongen groot. En niet alleen vogels: er leven konijnen, vossen, insecten en zandhagedissen. Er groeien bijzondere planten als de Zeewolfsmelk en eigenaardige paddenstoelen als het Zandtulpje. Juist die onogelijke stukjes duin verscholen achter de strandtenten, die er wat lelijk bijliggen als achterplaats van de strandpaviljoens met containers, bouwmateriaal, grof afval en kabels voor stroom en water, kunnen in onze drukke wereld voor dieren van levensbelang zijn. Ze zijn vaak gevrijwaard van mensen, loslopende honden en van langsvliegende kitesurfers die als grote roofvogels bijzonder stressvol overkomen op broedvogels, konijnen en hagedissen. 

Ook een keert mee ploggen? Zaterdag 13 april 14.00 uur wordt er onderaan de trap van de Papenberg gestart met een nieuwe opruimwandeling. Meer informatie: www.ploggingcastricum.nl 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding