11 juni: slootjesdag

Nieuws
 Ontdek de wondere wereld in, op en rond slootjes.
Ontdek de wondere wereld in, op en rond slootjes. (Foto: IVN)

CASTRICUM/BAKKUM - De IVN slootjesdagen komen er weer aan. In samenwerking met de gemeente Castricum organiseert IVN Midden-Kennemerland haar traditionele slootjesdag komende zondag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Zoek mee naar de geel gerande watertor. Ontdek de wondere wereld in, op en rond het water van één van de prachtigste sloten die Kennemerland rijk is: die van Zeerijdtsdijkje achter Restaurant het Ruiterhuys in Castricum/Bakkum.

Nico Betjes, IVN Natuurgids Midden-Kennemerland: “Een sloot is een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid water als voor de waterkwaliteit. Dankzij de inspanningen van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven. Waterschorpioenen, keizerslibellen, kokerjuffers, staafwantsen en groene kikkers: het wemelt er van het leven. Gele lissen, egelskop en waterweegbree staan te shinen in het water naast een kruidenrijk weiland vol boterbloem, zuring, rolklaver, ogentroost en rietorchis.”

Kom zondag ook de sloot bewonderen en zoek mee naar de rover der rovers: de geel gerande watertor. Betjes: “Meld je of jouw gezin/groepje kinderen aan voor een tijdslot. Per groepje is een teil, zoekkaart en schepnet beschikbaar. Laarzen, een setje droge kleren en zonnebrand worden aanbevolen.” Aanmelden kan via www.ivn.nl/mkl

De rover der rovers: de geel gerande watertor.