Nieuw uitkijkpunt: fabelachtig uitzicht

Nieuws
Burgemeester Alexander Luijten, PWN-directeur Paulien Pistor, wethouder Aad Schoorl en Erwin Kater op het hoogste puntje van de Kruisberg.
Burgemeester Alexander Luijten, PWN-directeur Paulien Pistor, wethouder Aad Schoorl en Erwin Kater op het hoogste puntje van de Kruisberg. (Foto: Bert Westendorp)

REGIO - Dankzij de elektrische ondersteuning beklimt een ouder echtpaar met hun fiets bijna moeiteloos vrijdagmiddag de Kruisberg. Bovenaan de klim wacht een verrassing. Een tafel met gebak, koffie en frisdrank staat uitnodigend gereed op de Kruisberg. “Wat gebeurt hier”, vraagt de vrouw zich af.”

De entourage heeft alles te maken met de officiële opening van de splinternieuwe uitzichttoren. Vertegenwoordigers van PWN, burgemeester Alexander Luijten en wethouder Aad Schoorl van Heemskerk, de bouwers van HMG uit Uitgeest, PWN-directeur Paulien Pistor en hardloper Erwin Kater waren verleden week vrijdagmiddag present voor de opening.

Lobbyen

Alle egards gingen uit naar Heemskerker Erwin Kater. Deze hardloper had er lol in om de Kruisberg met zo’n honderd trappen als training te beklimmen om vervolgens ook de voormalige houten toren naar de top op te rennen. Kater pleitte ervoor om na sluiting van de houten toren een nieuwe te realiseren en wist vele dorpsgenoten aan te zetten een handtekening onder zijn petitie te zetten. Het betekende lobbyen tot in het oneindige, maar wel met resultaat want de ruim twaalf meter hoge toren, met een knipoog naar model vuurtoren, staat er nu.

Veroudering

PWN liet eerder weten dat de houten toren door de grote belangstelling sneller versleten was dan verwacht. Daar kunnen vraagtekens bij gezet worden. “Die houten toren is bewerkt met goedkope beschermingslak en dat zorgde voor snelle veroudering. Het moest van PWN goedkoop…”, weet een man te vertellen die aan de houten toren heeft gewerkt. Dat uitzichtpunt was vanaf 2011 te beklimmen. Juni 2020 werd de toren noodgedwongen gesloopt omdat de constructie niet meer veilig was.

Geen gevaar

“Hij beweegt!”, merkt één van de genodigden vrijdagmiddag een beetje angstig op. En inderdaad met een windkracht zes wiebelt het stalen gevaarte met houten bekleding licht heen en weer. Noodzaak, want anders worden de krachten op de stalen constructie te groot. Geen gevaar dus.

Bovenaan gekomen is het uitzicht fabelachtig. Aan de westkant de zee met aan de andere zijden een ruim uitzicht over het Noord-Hollandse landschap. Hoewel niet behorend tot de genodigden waagt het fietsend echtpaar ook de stap en mengt zich tussen de klimmers naar boven. Tegen zonsondergang gaat de deur van de toren op slot om de volgende dag ‘s morgens weer open te gaan.

Erwin Kater betreedt als eerste de toren.
Van kilometers afstand is het uitkijkpunt te zien.