PaanZEE denkt mee, provincie dwarsligger

Nieuws
Bouwhekken staan er al, voorzien van de plannen. Duidelijker kan het meedenken niet worden weergegeven
Bouwhekken staan er al, voorzien van de plannen. Duidelijker kan het meedenken niet worden weergegeven (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM AAN ZEE - Sommige strandpaviljoens zijn verplaatst en prachtig opgeknapt. Daarbij zijn er veel ambitieuze plannen en ideeën van strandpaviljoenexploitanten om toegankelijkheidsverbeteringen aan te brengen in samenwerking met de gemeente Castricum. Maar de provincie ligt dwars.

Dat bleek recentelijk bij het strandoverleg in de raadszaal van gemeente Castricum, waarbij ook PaanZEE, PWN en Waterschap aanwezig waren. Plannen genoeg om de begaanbaarheid richting strand wat aan te passen, zodat ook bezoekers met een lichamelijke beperking richting strand kunnen. PaanZEE maakt zich al jaren hard om een en ander te realiseren, maar de provincie heeft tot op heden geen goedkeuring gegeven. Hierdoor kan de gemeente Castricum nog geen vergunning verlenen.

Door Aart Tóth

Net als vorig jaar heeft PaanZEE in overleg met de gemeente een tijdelijke oplossing gevonden voor de fietsenstalling in Castricum aan Zee. “De oorspronkelijke stalling, die toe is aan renovatie, kan alsnog deels gebruikt worden. Het plateau is opnieuw extra verstevigd en ondersteund, zodat bezoekers hun fiets veilig kunnen stallen. We hadden hier al een nieuwe en grotere fietsenstalling willen bouwen. Buiten bovenstaande positieve plannen, bestaan er ook plannen een bewaakte stalling voor e-bikes inclusief opladen te realiseren. Het ontbreken ervan zorgt ervoor, dat strandbezoekers niet per e-bike komen om diefstal voor te zijn. Deze vernieuwing is vertraagd, omdat we nog steeds niet de benodigde vergunning van gemeente Castricum hebben, die weer wacht op toestemming van de provincie”, aldus een woordvoerder namens PaanZEE.

Verduurzamen

Een nieuwe fietsenstalling is onderdeel van plannen om het hele parkeerterrein grondig te moderniseren en verduurzamen. PaanZEE wil voor automobilisten een systeem voor tijdsafhankelijk parkeren invoeren, zodat deze achteraf kunnen betalen. “Daarvoor moet de infrastructuur aangepast worden en een nieuw systeem worden aangelegd om dat technisch mogelijk te maken. Ook is het de ambitie om te transformeren naar een emissie loos parkeerterrein met ruim 80 laadpunten voor elektrische auto’s en e-bikes, waarbij we energie zelf opwekken met zonnecarports op het terrein. Afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het verbeteren van de huidige software voor het parkeersysteem. Ook zijn er beeldschermen geplaatst bij de ingang, zodat het kenteken direct in beeld zichtbaar is bij het inrijden.”

Helaas is het verkrijgen van de benodigde vergunningen nog steeds niet gelukt. “Tot op heden krijgen we geen groen licht van de Provincie Noord-Holland om onze plannen uit te mogen voeren, wat intussen al jaren duurt. Dat is zeer spijtig voor de strandbezoekers, collega-ondernemers, de regio en inwoners van Castricum.”