Fietsend de fantasie prikkelen

Nieuws
Genieten en meezingen.
Genieten en meezingen. (Foto: Ed Bausch)

CASTRICUM/BAKKUM - Als het mooi weer is, dan is er de KunsFietsRoute. Of andersom. Afgelopen weekend vond die plaats. Een korte terugblik. Het strand is dan doorgaans een concurrent. De golven daar kunnen verbeelding brengen in de hoofden. 

Maar zeker ook geldt dat voor de tocht langs kunstwerken, staand, hangend, liggend. Verf, hout, brons, krijt, potlood, of alle materialen bij elkaar in één werk. Of objecten, zoals ‘Thuis’, een sereen wit tentje omringd door dromerige tekeningen op grote vellen. Een zaaltje ingericht door Eveline Hardeman, in het toch wel wat stille Geesterhage, de centrale expositie.

Kunstfietsroute verbond het dorp

Meer van dergelijke bijdragen zouden de evengoed immer blij makende route rijker maken. Op de stoep bij de Dorpskerk zit een mevrouw op straat, met een tafel vol filosofische gedichten. Dat is dan een mooie opmaat voor een bezoek aan de Dorpskerk waar Leeuwarden Henk Pietersma groots heeft uitgepakt met werk over regels uit diverse Bijbelboeken. Je hoeft niet gelovig te zijn om de betekenis van zijn werk en zijn regels erbij op waarde te schatten.

Tegen de wind in gaan

In de kerk klinkt ook heerlijke klezmermuziek. Want klanken horen ook bij de route. Eerder op de route was het de directeur van de stichting Welzijn, die met wat medemuzikanten stond te zingen in de tuin van het Biljart- en Buurtcentrum, waar Mieke Rozing en haar companen twee dagen in de weer waren om ook kinderen de eerste kneepjes van het vak bij te brengen; net als het terrein van De Oude Keuken is de Tuin van Kapitein Rommel weer een grote trekker. Met appeltaart, drankjes, lieve gedichten, muziek, veel houtsculpturen en artistieke bootjes in de vijver zeil je hier al gauw diep weg in je fantasie. En de tomatenplantjes kostten maar 50 eurocent. ‘Who am I to blow against the wind’, zong de band No Excuse daar. Een regel uit een liedje van Paul Simon. Moge de kunstenaars maar veel tegen de heersende wind in gaan. Hulde aan de organisatoren en de kunstenaars.