‘Ik houd wel van spanning erin’

Nieuws
Annet Sijm voor haar atelier.
Annet Sijm voor haar atelier. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - “Als het hier te warm wordt, loopt de olie er uit.” In de blokhut achterin de al zomers ogende tuin kan de temperatuur behoorlijk oplopen, dus dan verhuizen de tubes met olieverf naar de bijkeuken. Olieverf is wel het favoriete materiaal voor Annet Sijm.

Op atelierbezoek met Ed Bausch en Mieke Rozing 

“Eigenlijk heb ik altijd al getekend en geschilderd. Als 10-jarige tekende ik de gezichten van Songfestival deelnemers.” Maar nu tekent of schetst ze nog nauwelijks, ook niet als voorbereiding op een nieuw werk in olieverf. Annet gaat volledig intuïtief te werk.

En dat schilderen gaat zo al decennia door, dag in dag uit. “Een dag niet geschilderd is als het ware een dag niet geleefd”, zegt ze. De geboren Castricumse werkte lang in de zorg. “Dat is best wel werk dat je ook in je vrije tijd bij je draagt. Dus het schilderen is altijd een afleiding geweest, om even helemaal in iets anders verzonken te zijn.”

En op die momenten komen de kleuren, kleuren, kleuren. Een oogstreler op de expositie tijdens de KunsFfietsRoute was een rond werk zijn met een grote bloem. Die kun je het best van dichtbij bekijken, dan zie je allerlei structuurtjes én gebruik van ander materiaal, in dit werk zijn dat lavasteentjes. In ander werk van Annet kun je stukjes kant terugvinden, lapjes van een oud t-shirt of kraaltjes.

Shaper schept ruimte

Op het moment van het atelierbezoek werkt ze aan een doek met lucht en een zon. “Soms zet ik een werk wel opeens andersom, dan wordt boven wat eerst onder leek te zijn, lucht kan opeens de grond worden.” Toen ze begon met schilderen was het eerst met acryl. ‘Maar dat droogt zo snel, terwijl ik nogal veel verander, al schilderend.” Bijzonder aan haar werk is onder meer dat ze veel de ‘shaper’ ter hand neemt, een soort paletmes, maar dan van rubber. “Daarmee haal je stukjes verf weg om ergens wat lucht in het werk te brengen of je voegt juist ergens een accent toe in een ook voor mij onverwachte kleur.” In de tuin, achter de schildersezel, laat ze zien hoe dat gaat. En dan zie je ook hoe ze, in een oogwenk, intuïtief een werk nog sterker en rijker maakt. 

De natuur is belangrijk voor haar. Soms trekt ze er op uit. “Dan kan mos op een boom zo maar het begin zijn van iets. Soms is een foto zo’n aanleiding. Maar de kans is groot dat het uiteindelijke werk helemaal niets van doen heeft met de foto of met dat mos. Mijn gedachten zijn er dan mee aan de loop gegaan.” In haar werk staat de natuur altijd op de voorgrond, figuren staan bijna altijd op de achtergrond.

“Echt expressief werk maak ik niet zo gauw.” Ze werkt vaak aan verschillende werken tegelijk. “Dan leert het ene werk hoe je wellicht verder kunt met het andere.” Ze exposeerde tijdens de Kunstfietsroute in het Biljart- en Buurtcentrum. Kijk voor haar werk op:

www.annetsijm.nl

Een van haar creaties.