Amnesty International’s Write for Rights

Nieuws
Kom samen in actie voor de rechten van de mens.
Kom samen in actie voor de rechten van de mens. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op en rond die dag schrijven mensen wereldwijd miljoenen brieven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of met de dood bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Castricum gaan mensen samen brieven schrijven tijdens de Write for Rights-actie van Amnesty International.

75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Zaterdag 9 december worden tussen 11.00 en 15.30 uur brieven geschreven in de Bibliotheek van Castricum aan de Geesterduinweg 1. Burgemeester Karen Heerschop opent deze bijeenkomst.

Je kunt je aanmelden (via Google): Amnesty schrijfactie in Bibliotheek Castricum. Maar je kunt ook gewoon binnenlopen. Iedereen is van harte welkom.

Schrijf een brief, verander een leven

Tijdens ‘Write for Rights’ schrijven mensen brieven naar de autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten de mensenrechten van bepaalde mensen te verbeteren. Mensen kunnen dit samen doen, maar ook thuis of online.

Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Chaima Issa uit Tunesië, die kritiek had op de president van het land en daarvoor tientallen jaren gevangenisstraf riskeert. Ook voert Amnesty International actie voor Uncle Pabai en Uncle Paul, twee gemeenschapsleiders uit de Torres Strait-eilanden in Australië. Zij zetten zich in tegen de effecten van klimaatverandering op hun gemeenschap en cultuur. 

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd opgesteld. De UVRM werd 10 december 1948 gelanceerd door de Verenigde Naties. Eleanor Roosevelt, de weduwe van de voormalige Amerikaanse president Roosevelt heeft de verklaring veel gepromoot. De UVRM heeft geen bindende kracht, maar wordt wel gezien als de belangrijkste internationale standaard van mensenrechten en is de basis voor het werk van Amnesty International.

Schrijven heeft effect

Het schrijven van brieven heeft wel degelijk effect. Door de ‘Write for Rights’ acties is de situatie van veel mensen verbeterd. De postzakken vol brieven sporen machthebbers aan om onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Op de website van Amnesty International zijn successen van eerdere Write for Rights-acties terug te lezen.

Goed nieuws

Eerder werd actie gevoerd voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was tot meer dan zeven jaar gevangenis veroordeeld omdat hij zich inzette voor de bescherming van de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s. De rivier liep gevaar door de bouw van waterkrachtcentrales. In maart 2022 werd hij vervroegd vrijgelaten: ‘’Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.’’