Geslaagde Groenspoor Plantestafette bij KC Helmgras

Nieuws
In de zon werd er gewerkt aan een groener schoolplein.
In de zon werd er gewerkt aan een groener schoolplein. (Foto: De Groene Reiger)

CASTRICUM - Samen met leerlingen vanuit meerdere groepen van KC Helmgras hebben de medewerkers van de groenploeg van gemeente Castricum, Leerlingen van Vonk en Annika van Landschap Noord Holland in een klein zonnig uurtje keihard gewerkt aan het nog fleuriger maken van het schoolplein.

KC Helmgras staat voor talentvolle ontwikkeling en zo hebben er ongeveer vijftien leerlingen al voor de aanvang van de plantestafette laten weten waarom ze mee wilden doen. Met foto’s, opgekweekte plantjes, werkstukken en filmpjes hebben ze hun interesse in groen kenbaar gemaakt.

Veranderingen

De afgelopen maand is er veel veranderd rond het schoolgebouw. De wens om een groener speelvriendelijker schoolplein is met behulp van de gemeente en Schoolpleinen.nl tot stand gekomen. Er zijn veel tegels door bovenbouwers gewipt en beide schoolpleinen hebber er veel natuurlijke speelplekken bij. De hippe sneakers worden thuisgelaten en regenlaarzen aangetrokken. 

Bollen planten

De plantestafette zou plaatsvinden rondom de glasvezelgarage naast de school, maar door diezelfde regenval was dat stuk grond onwerkbaar geworden. Daarom is iedereen flexibel geweest en zijn de groepen samen bollen gaan planten rondom de al geplante bomen en struiken. In het voorjaar zijn er nectarplanten voor de vroege hommels, dus volop eten te vinden rondom deze school. 

GroenSpoor Plantestafette 

Deze actie was ook onderdeel van de vierde GroenSpoor Plantestafette waarin vijftien gemeenten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen werken aan meer biodiversiteit en een mooie omgeving.

Wethouder Valentijn Brouwer vertelde hoe belangrijk het voor hem en Castricum is dat er steeds meer biodivers groen komt. Eén boom is zoveel meer is dan alleen maar een boom erbij. Het is een plek waar veel meer gebeurt. Het is een plek waar samengeleefd wordt. Mens en dier genieten van bomen en hebben ze nodig. De wethouder was voorafgaand aan deze plantestafette al op visite geweest bij de aanwezige groep leerlingen van Vonk Castricum om het over biodiversiteit te hebben.

Annika Langeveld van landschap Noord-Holland vertelde over de verschillende planten en dieren die je vindt op en onder planten en bomen en liet dieren zien die hier thuishoren. De kinderen herkenden de egel en hoorden van Annika dat we vooral niet te netjes in onze tuinen moeten zijn, want in een hoekje met bladeren en wat takjes overwintert de egel graag.

Startschop

Voor de school gaf wethouder Valentijn Brouwer de startschop. De schep met dit jaar veertien plaatjes van alle gemeenten erop ging de grond in.


De wethouder de boom in om vogelhuisjes op te hangen op het nu nóg groenere schoolplein van KC Helmgras.
Kinderen van verschillende leeftijden hielpen mee.