Een kater met hoge nood

Nieuws
Kater Mickey kon opgelucht weer naar huis na een bezoek aan de praktijk.
Kater Mickey kon opgelucht weer naar huis na een bezoek aan de praktijk. (Foto: Pexels)

Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over een kater met hoge nood (met gelukkig een goede afloop).

Het is een drukke ochtend in de praktijk. De assistente krijgt een telefoontje van een mevrouw die wat ongerust is over haar kater Mickey. Mickey lijkt erg veel moeite te hebben met poepen en gaat iedere keer naar de kattenbak. Mevrouw wil graag aan het einde van de dag een afspraak maken. Mijn oplettende assistente vertelt mevrouw dat, ondanks dat het schema bomvol staat, het beter is om tussendoor op spoedconsult te komen. Wellicht kan Mickey namelijk niet goed plassen. Bij palpatie van de buik van Mickey voel ik meteen een enorme blaas die zo op spanning staat dat hij aanvoelt als een keiharde bol ter grote van een flinke sinaasappel. De plasbuis van Mickey is verstopt en ondertussen zullen de nieren van Mickey moeite hebben om hun urine kwijt te raken.

Onder invloed van verschillende oorzaken kan er een blaasontsteking ontstaan bij de kat. Soms wordt daarbij blaasgruis gevormd. Dit is een soort fijn korrelig zand. Samen met ontstekingscellen en rode bloedcellen die ontstaan door de blaasontsteking, kunnen er een soort klontjes worden gevormd. Met name bij katers bestaat het risico dat deze vastlopen in de afvoerende buis van de blaas naar buiten omdat katers een urinebuis hebben die aan het einde erg nauw is. Als de verstopping te lang duurt kunnen de nieren ernstig worden aangetast en/of kan de blaas scheuren. Katers met een verstopte plasbuis moeten in de praktijk worden opgenomen. We brengen een urinekatheter aan in de plasbuis om de verstopping op te heffen. Meestal wordt de kat hiervoor even onder narcose gebracht, omdat de verstopping vaak erg pijnlijk is. Ook Mickey wordt bij ons opgenomen. Mickey blijkt last van struviet te hebben. (Een type gruis die met een speciaal dieet goed kan worden opgelost). Na een paar dagen kan Mickey weer goed zelfstandig plassen en mag hij weer naar huis met ondersteunende medicatie. Mevrouw is heel blij dat onze assistente zo oplettend was en ze toch direct gekomen was met Mickey.