Verliefd aan de kust

Nieuws
Henk en Wiesje zijn dagelijks op het strand te vinden.
Henk en Wiesje zijn dagelijks op het strand te vinden. (Foto: Rowin van Diest)

CASTRICUM - Het echtpaar Wiesje (79) en Henk (75) van Dam ontmoette elkaar zo’n vijftien jaar geleden ontmoet bij een recreatieplas in Groningen, sindsdien zijn ze elkaar nooit meer uit het oog verloren. Sinds een halfjaar wonen ze in Castricum en zijn ze niet alleen verliefd op elkaar, maar ook op de Castricumse kust.  

Zowel Wiesje als Henk kwamen dagelijks bij het recreatiegebied vlakbij Groningen. ‘Ik kwam er altijd tijdens mijn lunchpauze’’, vertelt Henk. Wiesje: ‘’We raakten aan de praat en op een gegeven moment nodigde Henk mij uit bij hem en zijn vrouw thuis. Zo ben ik met Henk en zijn vrouw bevriend geraakt. Ik was al twintig jaar weduwe, dus de vriendschap was fijn.’’ Toen de vrouw van Henk zeven jaar geleden ook overleed, zochten Henk en Wiesje elkaar regelmatig op. ‘’Hij bleef eten en uiteindelijk bleef hij ook slapen. Toen dacht ik, dan kun je net zo goed bij mij gaan wonen, zo is het gegaan’’, zegt Wiesje. 

Liefde vanuit vriendschap

De liefde is voortgekomen uit vriendschap. ‘’Ik zou naar Terschelling gaan met een vriend, toen hij niet meer kon, wilde Henk wel mee. We sliepen in aparte slaapkamers en het was vooral gezellig, maar van een relatie was nog geen sprake toen’’, vertelt Wiesje. Twee jaar bleven Henk en Wiesje hechte vrienden tot Henk Wiesje meevroeg om de as van zijn vrouw te gaan uitstrooien in Julianadorp. ‘’In de auto hadden we leuke muziek op en hij pakte mijn hand vast, toen begon de vonk over te slaan. Dat was in maart 2019’’ vertelt Wiesje. ‘’En op 1 april 2019 kregen we verkering’’ vertelt Henk.

In juni 2021 besloot het stel te trouwen in Groningen. Als verrassing nam Henk Wiesje mee naar een kasteeltje in Zwolle, waar ze de huwelijksnacht doorgebracht hebben. 

Disneyland

Wat Wiesje het leukste vindt aan Henk? ‘’Zijn snor!’’ lacht Wiesje. Ook de avontuurlijkheid en ondernemendheid van Henk vindt Wiesje leuk. ‘’We gaan vaak op vakantie, zo zijn we laatst nog naar Disneyland Parijs geweest. We hebben geen kleinkinderen, maar wij wilden dat ook graag gezien hebben!’’ En wat is het leukste aan Wiesje? ‘’Eigenlijk alles! Ze is altijd opgewekt en ziet er altijd leuk uit. Je zou niet zeggen dat ze bijna 80 is’’, zegt Henk. 


Het echtpaar geniet van alles wat er in Castricum te beleven is. (Foto: aangeleverd)

Castricum

Wiesjes broer woonde al jaren in Castricum en had problemen met het zien. ‘’Toen wij de mogelijkheid kregen voor een periode van twee jaar hier een appartement te huren hebben we dit maar al te graag gedaan, zo kon Wiesje vaker bij haar broer zijn en haar schoonzus meehelpen met het verzorgen van haar broer’’, vertelt Henk. ‘’Haar broer is onlangs overleden en het heeft ons erg goed gedaan om nog zoveel contact te hebben gehad.’’

‘Het is hier heerlijk’

‘’Wij blijven sowieso hier de afgesproken tijd hier wonen en hopelijk nog langer. Wij zijn nog erg vitaal en gaan bijna dagelijks over het strand wandelen en we fietsen veel, we vinden het hier heerlijk’’, vertelt Henk. ‘’We zingen ook sinds een week samen met leeftijdsgenoten bij Welzijn Castricum. Dat is heel gezellig. We zingen liedjes die iedereen kent en zo leren we ook weer andere mensen kennen’’, vult Wiesje aan. ‘’Ik heb in Groningen altijd in een winkel gewerkt en ik miste in Castricum het contact met mensen, ondertussen leren we steeds meer mensen kennen hier door dit soort activiteiten.’’ 

Valentijnsdag

‘’Vorig jaar heb ik een mooie kaart gekregen van Henk met hele lieve woorden, dat is heel waardevol’’ vertelt Wiesje. Wat liefde volgens Henk en Wiesje betekent, is er voor elkaar zijn. ‘’Veel voor elkaar doen en veel voor elkaar over hebben. Als er wat is, moet je elkaar helpen, dat vinden wij heel belangrijk’’, besluiten ze.