Drie partijen dienen motie in voor Nachttrein

Nieuws
Tijdens zonopkomst thuiskomen vanuit Amsterdam of Alkmaar
Tijdens zonopkomst thuiskomen vanuit Amsterdam of Alkmaar (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Gezien de politieke belangstelling vanuit Alkmaar, voor een nachttrein vanuit Amsterdam naar Alkmaar, hebben Lokaal Vitaal, CDA en Forza een motie ingediend dit initiatief te ondersteunen. Castricum zou dan immers als IC-station tot de bestemmingen te horen. De argumenten van de motie spreken voor zich en zouden doorslaggevend kunnen zijn. 

Door Aart Tóth

In de motie wordt geconstateerd dat wanneer de gemeenteraad van Alkmaar akkoord gaat, er in 2025 en 2026 als proef een nachttrein tussen Alkmaar en Amsterdam komt. De verantwoordelijke wethouder van Alkmaar denkt dat andere gemeenten op de lijn misschien ook willen aanhaken. Met een nachttrein kunnen jongeren die in Amsterdam of Alkmaar uitgaan op een veilige manier naar huis komen.

Het kost de NS slechts een beperkt aantal minuten tijd om een tussenstop in Castricum te maken. Een nachttrein biedt de inwoners van Castricum de kans om in Amsterdam of Alkmaar een late voorstelling of een lang concert te bezoeken. Ook kan een nachttrein een verblijf in horecagelegenheden in Castricum aantrekkelijker maken.

Reizigersorganisatie Rovers gaf reeds in 2010 aan dat een nachttrein de gemeenten in Noord-Holland aantrekkelijker maakt voor studenten en mensen uit de creatieve sector om er te gaan wonen.

Schiphol wordt beter bereikbaar voor nacht- en hele vroege vluchten. 

Verzoek is om de interesse kenbaar te maken bij het college en de NS om bij de proef aan te sluiten en te onderzoeken of de mogelijkheid bestaat om, wanneer de proef tot stand komt, de trein ook in Castricum te laten stoppen. Ook wordt verzocht aan de raad terug te koppelen wat hiervoor de consequenties/voorwaarden voor de gemeente Castricum zijn, inclusief de te treffen veiligheidsmaatregelen. Het verzoek is ingediend door Mariska Tauber van ‘Lokaal Vitaal’, Luc Damen van het ‘CDA’ en Ralph Castricum van ‘Forza!’