Pan kookt over van aanmeldingen bij ‘Uit de Kunst Koken’

Nieuws
Edwin in het midden met de deelnemers in de Oude Keuken
Edwin in het midden met de deelnemers in de Oude Keuken (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Zelf een kookclub oprichten, het begon als een aardigheidje. Wel al dol op koken als hobbyist en destijds zelfs lid van Cuisine Culinair Zaanstad vlakbij zijn toenmalige woonplaats. In het dagelijks leven is Edwin Perlee werkzaam als accountmanager in de grafi-media sector, wat niets met koken te maken heeft. Intussen woont hij al bijna twaalf jaar met zijn gezin in Castricum en nog steeds dol op koken. Dat idee resulteerde intussen in de oprichting van Stichting Uit de Kunst Koken (per 31 maart 2023).

Door Aart Tóth

Stichting Uit de Kunst Koken is een kookclub van en voor kookfanaten die elkaar de kookkunsten bijbrengen en waarvan Edwin Perlee de drijfveer is, samen met zijn vriendin Jennifer Veldt. De uitdaging daarbij was een locatie te vinden waar je een keuken tot je beschikking hebt. Om dat thuis te doen is niet haalbaar met twaalf personen aan het aanrecht. Restaurant De Oude Keuken en in het bijzonder directeur Edwin Teljeur bood daarbij uitkomst. Omdat daar geen diners geserveerd worden, was er ruimte in de keuken. Samen kwamen ze tot prachtige afspraken. 

Tegenwoordig komen Edwin en de deelnemers zo’n tien maal per jaar bij elkaar, twee avonden achter elkaar. Dat is de tweede woensdag en tweede donderdag van de maand. Sinds januari dit jaar is op de derde donderdag in de maand ook een vegetarische kookavond van start gegaan onder leiding van een ander gepassioneerd kookkoppel. De maanden juli en augustus worden overgeslagen.

Hoog niveau

Per avond staan de deelnemers onder leiding van Edwin een vijf-gangen diner te bereiden van zeer hoog niveau, veelal een recept van een topkok of van een bevriende kookvereniging uit zijn netwerk. Geen kookavond is hetzelfde. Edwin zorgt voor de inkoop van alle ingrediënten. Via een lokale wijnleverancier worden de bijpassende wijnen geleverd. Daarbij is het benodigde keukenmateriaal in bezit van ‘Uit de Kunst Koken’ of bruikbaar van De Oude Keuken. Jennifer is in haar rol als penningmeester verantwoordelijk voor de administratie.

Sociaal gezellig koken

Het draait in de stichting om in sociaal verband gezellig koken op culinair niveau met als streven de lat steeds hoger te leggen. De diversiteit en kennis binnen de organisatie en de leden van de stichting maken dat mogelijk en er is plek voor iedereen. Van gewoon enthousiast tot (semi-) professioneel, één ding hebben de leden gemeen: hun passie voor koken.

Het culinaire koppel Jennifer Veldt en Edwin Perlee, startklaar voor culinaire hoogstandjes.