Plannen upgrade strandopgang en plateau

Nieuws
Blinkers nog zonder toekomstverwachting.
Blinkers nog zonder toekomstverwachting. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Vanuit de ondernemers van strandpaviljoens is jaren terug al een boekwerk gepresenteerd met ideeën om de omgeving van de strand op- en afgang een gastvrije uitstraling te geven. Dat werd met enthousiasme ontvangen op het gemeentehuis, maar daar bleef het bij. Veel van die voorstellen zouden gefinancierd worden door de ondernemers zelf. Daarbij ook voorstellen van PaanZee om kort parkeren mogelijk te maken. 

Door Aart Tóth

In het heden, met tussenliggende verloren jaren, is alles weer uit de onderste lade gehaald om nu toch eens werk te gaan maken van een upgrade van de wijze waarop het strand bereikt kan worden.

In de eerder gehouden presentatie van de nieuwe plannen bleek er veel interesse te zijn, maar hielden twee partijen in de raad de hand op de knip. Tijdens de politieke behandeling van de plannen, bleken er evenzoveel voorstanders te zijn. 

Er stonden een amendement en twee moties ter behandeling. Deze waren afkomstig van de PvdA en Vrije Lijst en beoogden een voorschot op de toekomst wanneer de pachtovereenkomst van Cambium afloopt voor het parkeerterrein en fietsenstalling. Daarbij zouden er ook meer kosten van de gemeente wat betreft afvalverwerking en nutsvoorzieningen verhaald moeten worden op de strandpaviljoens en huurders van strandhuisjes. Wat betreft de inrichting van de fietsenstalling zou de gemeente meer het voortouw moeten nemen volgens de twee partijen van de moties. Burgemeester Karen Heerschop vulde aan dat de gemeente inderdaad gesprekspartner is van Cambium, maar hoofdzakelijk in de rol van bemiddelaar omdat de gemeente geen zeggenschap heeft op parkeerterrein en fietsenstalling. De moties haalden het niet.

Op dit moment wordt er voortgang geboekt in het ontwikkelen van plannen om de strandopgang, afgang en plateau aan te passen aan de hedendaagse eisen en verwachtingen. Daarbij krijgt het strandplateau een vriendelijkere inrichting, waarbij ook bomen komen te staan. Uiteraard een soort die bestand is tegen zeelucht. Verder wat speelattributen en genoeg zitgelegenheden. Het amendement met het voorstel de investeringen uit te stellen, kreeg ook niet de handen op elkaar, dus worden de voorbereidingen van de upgrade voorgezet.