Meer bevoegdheden voor boa’s

Nieuws
Boa's krijgen onder andere handboeien tot hun beschikking.
Boa's krijgen onder andere handboeien tot hun beschikking. (Foto: archief)

CASTRICUM - Met ingang van 1 januari 2024 hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) landelijk de bevoegdheid gekregen om te handhaven bij bepaalde verkeersovertredingen. Dat geldt ook voor de boa’s in onze gemeente. Het gaat om bellen en appen op de fiets, lopen en fietsen door rood licht en fietsen zonder licht.

Met deze extra bevoegdheden kunnen boa’s effectiever optreden. Doordat het gedrag van de verkeersdeelnemers verandert, krijgt ook de rol van de boa’s een andere invulling. Handhavers spelen een steeds belangrijker rol in de leefbaarheid en veiligheid op straat.

Handboeien voor boa’s

Tijdens het uitvoeren van hun werk krijgen boa’s steeds vaker te maken met agressie en geweld. De risico’s wijken daarbij niet af van die van de politie. Vanaf 1 maart 2024 dragen de boa’s in de gemeente Castricum daarom handboeien bij zich en gebruiken die als dat nodig is.

Groter gevoel van veiligheid

De uitbreiding van bevoegdheden van boa’s en de stijgende agressie waren voor de burgemeester van Castricum aanleiding om te besluiten dat boa’s handboeien gaan dragen. Daarvoor is een zorgvuldige afweging gemaakt. Mede door het uitgestrekte werkgebied in onze gemeente kunnen boa’s bij een dreiging of escalatie de komst van de politie soms niet afwachten. Door meer bevoegdheden om in te grijpen, kunnen de boa’s zelfstandiger, professioneler en met een groter gevoel van veiligheid werken.