Fixi-app behaalt A-status voor digitale toegankelijkheid

Nieuws
De app Fixi heeft de A-status voor digitale toegankelijkheid behaald.
De app Fixi heeft de A-status voor digitale toegankelijkheid behaald. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - De app van Fixi heeft als eerste meldingenplatform de hoogst mogelijke score behaald voor digitale toegankelijkheid. Zo kan iedereen, ongeacht (visuele) beperking, meldingen doen over de openbare ruimte. Andere gebruikers profiteren mee: “Dit traject heeft ons gedwongen om goed naar de gebruiksvriendelijkheid van de app te kijken.”

Drempelvrij meldingen doen over de openbare ruimte

Aan het behalen van deze score is een lang traject voorafgegaan. Al in 2020 zijn de eerste aanpassingen doorgevoerd om de app toegankelijker te maken. Het ging toen vooral om het verbeteren van kleurcontrasten en het bieden van ondersteuning van voorleessoftware voor slechtzienden. Eind 2023 kwam het verbeteren van de app in een stroomversnelling, dankzij samenwerking met het overheidsprogramma DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma (TOP). Sindsdien zijn er 130 grote en kleine aanpassingen doorgevoerd.

Wetgeving rond webtoegankelijkheid

Fixi wordt ingezet door overheden en gemeentelijke diensten en moet dus voor iedereen goed bruikbaar zijn. Uiteraard volgt Decos, het softwarebedrijf achter Fixi, hierbij de wetgeving rond webtoegankelijkheid en de Web Content Accessibility Guidelines.

We spreken van toegankelijkheid wanneer de barrières zijn weggenomen die interactie met of toegang tot applicaties verhinderen. Daarbij moet je in de eerste plaats denken aan moeilijkheden die kunnen worden ondervonden door mensen met fysieke handicaps, zoals blindheid of slechtziendheid. Alle informatie en alle componenten van de gebruikersinterface moeten waarneembaar, bedienbaar en begrijpelijk zijn voor de gebruiker.

Toegankelijkheidsstatus

DigiToegankelijk TOP helpt Nederlandse overheidsorganisaties om sneller en beter digitaal toegankelijk te worden. Het overheidsprogramma heeft ook geadviseerd bij het digitaal toegankelijk maken van de Fixi-app. Een app kan een toegankelijkheidsstatus A, B, C, D of E krijgen. De Fixi-applicaties voor Android en iOS (iPhone en iPad) hebben nu de A-status bereikt. Dat is de hoogste status, die aangeeft dat de app voldoet aan alle 50 eisen voor digitale toegankelijkheid. Gedurende het proces is niet alleen gekeken naar het behalen van de criteria, er zijn ook tests uitgevoerd met een slechtziende.

Productowner Sander van der Klugt is trots: “Deze status is natuurlijk een geweldig resultaat, maar hier stopt het niet voor ons. We blijven in gesprek met visueel beperkten om de app verder te verbeteren. Dat zij echt geholpen zijn, vind ik het allerbelangrijkste.”  

Toegankelijker op diverse fronten

De toegankelijkheidsaudits en gesprekken met inwoners waren richtinggevend bij het toegankelijker maken van de app. Dit heeft geleid tot grote aanpassingen, zoals het ondersteunen van een ‘landscape-modus’ en de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen, maar ook tot vele kleine aanpassingen, zoals het volledig tonen van adressen in het zoekvenster.

Van der Klugt benadrukt dat ook gebruikers zonder visuele beperking profiteren van deze inspanningen. “Dit traject heeft ons gedwongen om goed naar de gebruiksvriendelijkheid van Fixi te kijken. Zo is de nieuwe knop ‘huidige locatie gebruiken’ niet alleen handig voor slechtzienden, maar ook voor iedereen die een buurt niet precies kent.”

Paul van Workum, adviseur van het programma DigiToegankelijk TOP, heeft tijdens het hele verbetertraject geadviseerd, maar ziet het behalen van de A-status vooral als een prestatie van Decos. “Fixi heeft op eigen kracht fantastische stappen gezet en ik vind het echt mooi om te zien hoe ver ze zijn gekomen.”

Over Fixi

Fixi is een meldingenplatform voor gemeenten waarmee inwoners in enkele stappen een melding openbare ruimte kunnen maken via de app en Fixi.nl. Circa 90 Nederlandse gemeenten maken gebruik van Fixi om de betrokkenheid van inwoners te verhogen en het proces rond afhandeling en communicatie te stroomlijnen.

Fixi is een product van IT-leverancier Decos uit Noordwijk. Naast Fixi levert Decos onder andere oplossingen op het gebied van zaakgericht werken en klantcontact. Voor meer informatie: www.decos.com/nl.

Meldingen doen over de openbare ruimte kan via de Fixi-app.