Castricum start proef digitaal forum - Bewoners praten mee over inrichting van hun straat

Nieuws

CASTRICUM - Hoe moet uw straat er uit gaan zien? Voor een antwoord op die vraag is de gemeente Castricum met een interessante proef gestart. Bewoners van zes straten in de Castricumse Oranjebuurt kunnen op een speciaal voor hen gecreëerd digitaal forum meedenken over de nieuwe inrichting van hun straat.
De gemeente wil hiermee voor hen als belanghebbende inwoners de mogelijkheden vergroten mee te praten en mee te beslissen over het ontwerp van de inrichting van hun eigen straat. Het gaat in deze eerste proef om de bewoners van de straten: Charlotte de Bourbonstraat, Louise de Colignystraat, Prins Hendrikstraat, Anna van Saksenstraat, Anna Paulownastraat en Hendrik Casimirstraat.

Op de schop

De straten gaan om een aantal redenen op de schop. De bestrating zelf is aan onderhoud toe. Ook wil de gemeente ondergronds een rioolbuis en drainagebuis aanleggen. Verder moeten er rond de veertig bomen weggehaald worden, vooral omdat ze in deze vaak smalle straten niet op de goede plek staan. Ze maken de ruimtes op het trottoir te klein, of hun wortels drukken het wegdek op. Er komen vier nieuwe bomen terug in het voorgestelde plan.
Nu de straat toch open moet, is dat een goede aanleiding om na te denken of de inrichting verbeterd kan worden. Dat wil de gemeente graag doen met degenen die er het meest gebruik van maken.
Suggesties

Op het forum kunnen de bewoners komen door de hen toegestuurde inlogcode te gebruiken. Op het forum krijgen de bewoners per straat te zien hoe de gemeente denkt over de aanpak. Ze kunnen suggesties aandragen over bijvoorbeeld de positie van parkeervakken, de loop van de straat, of de kleur van de staatklinkers. De bewoners kunnen ook reageren op elkaars inbreng.
Dit maakt de site interactief en zo horen de inwoners van een straat precies hoe anderen denken over de inrichting. Een ambtenaar geeft ook advies over voorgestelde wijzigingen en reageert snel op de voorgestelde ideeën. Zo krijgt de gemeente een compleet en gedragen beeld van de wensen die er leven.
Verantwoordelijk wethouder Leo van Schoonhoven is enthousiast over deze werkwijze. “Tot dusver kon je als bewoner van een straat vooral op informatiebijeenkomsten je vragen of opmerkingen kwijt. Maar lang niet iedereen komt daar naartoe. De ervaring leert dat veel mensen geen tijd hebben, of geen tijd nemen voor het bijwonen van dergelijke bijeenkomsten."
Moderne manier

,,Iedereen kan nu zijn of haar mening laten horen. Aan de gemeente, maar ook aan de andere omwonenden. Zo komen we in overleg tot een mooi consensus. Nu kunnen alle betrokkenen thuis of elders, op elk moment de plannen bekijken en hun vragen of de eigen ideeën kwijt. Ze kunnen zelf ook zien hoe de rest van de straat daarover denkt. Als de bewoners met elkaar tot een voorstel komen, voeren wij het binnen de mogelijkheden uit. Uiteindelijk weten de bewoners zelf het best wat er aan de hand is in hun straat. Deze moderne manier van informeren, meepraten en vooral meedenken spreekt mij erg aan."
,,De gemeente kan niet alle wensen inwilligen. Zo moeten de ideeën passen binnen de wetten en regels die er gelden voor verkeer en parkeren. Ook mogen de voorstellen niet duurder uitpakken dan wat de gemeente ervoor heeft begroot.”
Vorm geven

Toch blijft er genoeg ruimte voor inbreng, meent de wethouder. “Ik hoop echt dat de bewoners het uiteindelijke ontwerp als hún ontwerp gaan zien. Wat ons betreft gaat de straat daarna de eerste 25 jaar niet meer open, dus dit is de kans om je eigen straat vorm te geven.”
De bewoners hebben allemaal een brief gehad over de plannen en hoe ze kunnen meepraten. Eind januari plaatst de gemeente een nieuw ontwerp op het forum, waarin de reacties zijn verwerkt. Ook hierop kunnen bewoners dan weer reageren.
Overigens is ook gedacht aan degenen die minder thuis zijn op internet. Die kunnen gewoon bellen of afspreken met de verantwoordelijke medewerker van de gemeente.