Kat-en-muis spel met tegendemonstranten tijdens de dagelijkse XR-demonstratie A12

112-nieuws
Kat-en-muis spel met tegendemonstranten tijdens de dagelijkse XR-demonstratie A12
Kat-en-muis spel met tegendemonstranten tijdens de dagelijkse XR-demonstratie A12 (Foto: Regio15)

Anders dan gister waren de ‘extra’ demonstranten niet ter aanvulling van de XR-demonstranten, maar tegendemonstranten. De laatste groep kreeg dan ook de aandacht van de politie rondom het Malieveld.

De tegendemonstranten hebben onder andere de afzettingen richting de Utrechtsebaan van de weg getrokken, met het doel om het verkeer de A12 op te laten stromen; dit is door de politie hersteld. Inmiddels staan leden van de Mobiele Eenheid met lange wapenstok en schild op linie om te voorkomen dat tegendemonstranten bij de XR-demonstranten (die inmiddels met een paar honderd personen op de A12 staan/zitten) in de buurt konden komen.

De groep tegendemonstranten zegt ‘Extinction Rebellion van de weg te willen halen’ en ‘laat ons het maar even oplossen’ zodat het verkeer door kan. De politie zegt ‘nee, ze mogen hier niet demonstreren, maar wij halen ze weg en niemand anders‘.

Er ontstond een kat-en-muis spel; de tegendemonstranten probeerden via allerlei doorgangen bij de groep van Extinction Rebellion te komen, maar werden telkens tegengehouden door politiemensen met lange latten en eventueel schilden. In 1 geval is de politiebus gebruikt om op de groep in te rijden, om ze op die manier op afstand te houden.