Afbeelding
(Foto: )

Boeren, burgers en buitenlui

Algemeen

Afgelopen zondag genoten van de Dag van de Bataafsche Vryheid op het terrein bij Museum De Delft. De geschiedenis kwam tot leven. Zo kon worden ervaren hoe burgers, soldaten, ambachtslieden en zeelieden in de tijd van Napoleon (begin 1800) gekleed gingen en werkzaam waren.
Napoleon Bonaparte had het niet zo op met advocaten die hij oproerkraaiers en verraders noemde. En dan te bedenken dat zijn vader Carlo en broer Jozef advocaat zijn geweest. “Zolang ik een zwaard draag aan mijn zijde draag, zal niemand mijn advocaat zijn”, zo luidde één van de uitspraken van Bonaparte. Toch was het Bonaparte die de advocatuur weer deed opleven en ervoor zorgde dat er structuur en overzicht kwam. Zodoende deed hij de oorspronkelijke naam van de familie (”Buono”parte) eer aan.

Het gebruik van de toga werd opnieuw ingevoerd, waardoor niemand op basis van kleding voordeel of nadeel had in een rechtszaak. In 1811 werd het instellen van een Raad van Toezicht verplicht gesteld voor de toen 600 tot 700 advocaten in Nederland. Sinds Napoleon is er veel gedaan om het beroep van advocaat zo zuiver mogelijk te houden. Twee eeuwen later moet helaas worden vastgesteld dat er nog altijd te veel advocaten zijn die keer op keer, d.w.z. gedurende jaren achtereen, ongemoeid worden gelaten en kennelijk verder mogen gaan met het verder schaden van het imago en beeldvorming van de beroepsgroep.
Het valt natuurlijk ook niet mee om de inmiddels bijna 18.000 advocaten met ieder een eigen geweten in het gareel te houden. Dat realiseer ik me uiteraard. De vorige versie van de gedragsregels voor de beroepsgroep dateerde uit 1992. In februari 2018 heeft de Orde van Advocaten een nieuwe set gedragsregels ingevoerd. De stapel verkregen papier bestaande uit 32 bladzijdes heb ik tot dusver nog niet doorgenomen. In de tussentijd gebruik ik, zoals al bijna 18 jaar zonder scheuren in de ouderwetse lange zwarte jurk, het gezonde verstand.

Reacties ? hardam@mhz-advocaten.nl

Afbeelding
‘In de natste maand van het jaar regent het niet het vaakst’ Weer 27 sep, 18:28
Afbeelding
Dierenambulance krijgt stadspenning uitgereikt Algemeen 27 sep, 15:39
Afbeelding
Loosduinen is het eerste stadsdeel met een woongebouw met het Wonen met een Plus-concept Algemeen 27 sep, 15:25
Afbeelding
Dierenambulance Den Haag bestaat 50 jaar: ‘De vogels stonden kwetterend naast de receptie’ Algemeen 27 sep, 13:50
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur 27 sep, 10:14
Afbeelding
Na twee jaar weer kerstmarkt op het Lange Voorhout Algemeen 27 sep, 07:53
Afbeelding
Ook in Rijswijk lopen werkzaamheden WarmtelinQ vertraging op Algemeen 26 sep, 17:25
Afbeelding
Gemeente sluit convenant met bewindvoerders voor betere hulpverlening aan Haagse inwoners met schulden Algemeen 26 sep, 16:46
Afbeelding
Hagenaar opgepakt met twee wapens na winkeldiefstal 112-nieuws 26 sep, 16:21
Afbeelding
In Week tegen Eenzaamheid buurtdiners in Laak, Loosduinen en Ypenburg Algemeen 26 sep, 13:10
Afbeelding
46e editie CPC loop in Den Haag verloopt sfeervol Sport 25 sep, 18:32
Afbeelding
Twee aanhoudingen na overval op Esso in Ypenburg 112-nieuws 25 sep, 13:17
Afbeelding
Nieuwbouw boothuis KNRM Scheveningen en horeca Simonis gereed Algemeen 25 sep, 09:59