Haagse schrijft tijdens pandemie boek over persoonlijk leiderschap

Algemeen
Onlangs nam Yolanda van Dongen de tweede druk van haar boek, tweeduizend exemplaren, in ontvangst
Onlangs nam Yolanda van Dongen de tweede druk van haar boek, tweeduizend exemplaren, in ontvangst ((Foto: GROEI|SNOEI|BLOEI, Yolanda van Dongen))

Yolanda van Dongen uit Den Haag is al meer dan twintig jaar coach. Tijdens de coronacrisis scheef ze een werkboek over persoonlijk leiderschap. Het boek beleeft nu al zijn tweede druk. 

Den Haag - Eind mei kwam haar boek ‘Mijn persoonlijke ontwikkeling - GROEI|SNOEI|BLOEI’ uit. Van Dongen heeft het boek in eigen beheer uitgegeven. Al na tweeëneenhalve maand was ze door de eerste druk heen. “Best stoer, voor een eerste boek!”, meldt ze trots.  

Oefeningen

Haar boek gaat over persoonlijk leiderschap. “Het is een werkboek met concrete oefeningen en vragen. Door deze te doen en te beantwoorden, kan je als lezer de regie herpakken. Je weet dan weer je eigen weg te vinden. Zo kun je bijdragen aan je eigen leven en dat van een ander”, vertelt Van Dongen.

Compliment

Driekwart van haar lezers zegt dat de eenvoud van de theorie aan de hand van de oefeningen meteen is toe te passen op het eigen leven. Van Dongen: “Dat zie ik als een compliment. En de pandemie is bij uitstek een periode waarin we veel meer zijn gaan ervaren wat eigen regie en keuzevrijheid betekent. En dus ook: wat kun je er zelf aan doen om het zo aangenaam mogelijk te maken, voor jezelf en de ander.” Dat wil overigens niet zeggen dat het simpel is om alle vragen te beantwoorden. Lachend: “Nee, de lezer moet echt wel aan de slag met zichzelf. En de oefeningen kunnen confronterend zijn. Ik noem het niet voor niets een ‘werkboek’.” 

Nieuwe balans

Dat haar boek zo aanslaat, verbaast Van Dongen niet. In haar boek komen onderwerpen zoals rolvervaging, het hervinden van een vernieuwde balans, vitaliteit, keuzestress. Het zijn allemaal zaken waar mensen extra mee te maken hebben gekregen tijdens de lockdown als gevolg van de coronacrisis. 

Verrast

Uit onderzoek van Intermediair en Springest in samenwerking met veldwerkbureau Panel blijkt dat vooral vrouwen en jongeren sinds de pandemie aan de slag gegaan zijn met persoonlijke ontwikkeling. “Mogelijk is dit een van de redenen dat binnen een kwartaal mijn tweede druk is uitgekomen”, zegt de auteur. “De snelheid verraste mij in positieve zin.” 

Onlangs nam zij de tweede druk van haar boek, tweeduizend exemplaren, in ontvangst in Den Haag. Voor meer informatie: www.groeisnoeibloei.nl 

www.groeisnoeibloei.nl