Een gezond meeuwenjong redt het ook zonder ons

Algemeen
Jonge meeuwen lopen vaak een dag vijf schreeuwen over straat, ondertussen worden ze goed in de gaten gehouden door hun ouders.
Jonge meeuwen lopen vaak een dag vijf schreeuwen over straat, ondertussen worden ze goed in de gaten gehouden door hun ouders. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

In juli springen jonge meeuwen van daken en lopen de vogels schreeuwend over straat. Ze lijken moederziel alleen, maar zijn dat niet. 

Den Haag - Linette Eveleens van de Dierenambulance Den Haag vertelt dat jonge meeuwen ongeveer vijf dagen nodig om te leren vliegen. “In de tussentijd houden de ouders het jong goed in de gaten.” Als het jong niet gewond is, een volledig verenpak heeft en groter is dan een A4’tje, is er volgens haar dan ook geen reden om alarm te slaan. Die is er wel als het jong gewond is of als de ouders nergens te bekennen zijn. “Wij brengen de vogel dan naar Vogelopvang De Wulp of Wildopvang Delft e.o.” En ze heeft nog wat tips: plaats een volledig pluizig jong, dus nog zonder verenpak, dat op straat of in een binnentuin zit terug bij het nest. Het jong is nog te klein om te leren vliegen. Ook is het goed om een jong dat op of langs een drukke weg loopt, te verplaatsen naar een veiligere plek. Wel dichtbij, zodat de ouders hem niet kwijt raken. Eveleens snapt het dat het moeilijk is om jonge meeuwen voor je gevoel aan hun lot over te laten. “Maar als ze gezond zijn, is dat toch echt het beste om te doen.” En aan de geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Het duurt slechts enkele weken.