Straatnamenproject Haagse topbands van start in Hotel Des Indes

Algemeen
Sjaak Bral, Paul van Vliet, Martin Reitsma en Patricia Steur deden een interview in Des Indes met Tanja Verkaik van de Telegraaf. De dag erna was het groot nieuws in de landelijke media.
Sjaak Bral, Paul van Vliet, Martin Reitsma en Patricia Steur deden een interview in Des Indes met Tanja Verkaik van de Telegraaf. De dag erna was het groot nieuws in de landelijke media. (Foto: )

Gaat Den Haag de komende tijd het langverwachte eerbetoon voor haar gouden generatie Haagse muzikanten en topbands krijgen? Als het aan intitiatiefnemer van dit plan Martin Reitsma ligt van wel. Wat deze muziekjournalist betreft - en duizenden leden op zijn muzieksites - worden het straatnamen, een Walk of Fame én een standbeeld voor Golden Earring. Hoe mooi zal het zijn als je straks een nieuwe muziekwijk hebt in Den Haag, een Walk of Fame op Scheveningen én een standbeeld voor de mannen van de Earring op een mooie plek in onze stad?  Een nieuwe stadswijk met bijvoorbeeld, het Motionsplein, of Golden Earringkwartier, De Q65 kade of  de Shocking Bluepromenade én Marisa Veresstraat. Reitsma’s plan kan op veel steun rekenen van duizenden muziekliefhebbers, bekendheden en diverse politieke partijen.  Via deze petitie kunt ook u het plan steunen: https://eerdehaagsemuzikanten.petities.nl/ 

Paul van Vliet is ere-voorzitter comité van aanbeveling

Afgelopen maandag was het statige en chique hotel Des Indes aan het Lange Voorthout dé locatie voor de lancering van het Haagse eerbetoon aan de grote bands en muzikanten die Den Haag de afgelopen 60 jaar heeft voortgebracht, muziekjournalist Martin Reitsma liet zich vergezellen door zijn erevoorzitter van het comité van aanbeveling: Paul van Vliet en projectambassadeurs topfotografe Patricia Steur en de bekende cabaretier en radiomaker Sjaak Bral. Ook werd vrijdag de petitiesite opengesteld waar mensen hun digitale handtekening kunnen plaatsen ter ondersteuning van het plan dat verder een Walk of Fame én een standbeeld voor Golden Earring omvat. Binnen één dag hadden al ruim 500 mensen deze digitale petitie ondertekend. Jason Gilbert en Shirley Taylor zijn met Reitsma de beheerders hiervan.  Eind maart zullen de handtekeningen worden overhandigd aan de Haagse straatnamencommisie, de Haagse raad en het college van B & W. Diverse Haagse partijen hebben al gereageerd op het initiatief van Reitsma en zijn sterrencollectief van ambassadeurs . CDA, D66 en Hart voor Den Haag omarmen het plan. Reitsma zelf noemt de reacties tot nu toe bemoedigend en een goede stimulans.

Veel media-aandacht voor het voorgenomen eerbetoon aan de Haagse bands

In het ochtend TV programma van WNL op NPO was afgelopen dinsdag een minutenlang item te zien over zijn plan inzake dit eerbetoon aan belangrijke popbands én een standbeeld voor Golden Earring. Ook Frans van Rijnswou van stadsradio Delft deed een interview met hem afgelopen week. Want Reitsma wil zijn plan ook uitrollen in Delft en Leidschendam Voorburg. Omroep Midvliet heeft eveneens aandacht geschonken aan het initiatief. Ook deze steden kennen een lange en mooie popcultuur. Vanuit andere gemeenten klonken ook al oproepen om een dergelijke initiatief te ontplooien zoals via politicus René Driessen uit Alpen aan de Rijn en via Johan Tol en Michel Veerman in Volendam. Vanuit de tweede kamer heeft ook politica Leonie Sazias van 50 plus zich achter zijn plan geschaard en is zelfs ambassadeur geworden hiervan.

Interviews en filmopnames bij Marcello’s Art Factory and Rock Gallery

Afgelopen donderdag waren er bij Marcello’s Art Factory and Rock Gallery in Den Haag filmopnames door Omroep Midvliet met initiatiefnemer Martin Reitsma. Peter Kok van Greenfield and Cook, Ruud Jansen van de Jumping Jewels, Peter de Ronde voormalig gitarist bij de Golden Earrings en de Haagse stadsdichter Victor R. Meijer gaven eveneens acte de presence hierbij. Ook Den Haag TV nam afgelopen zaterdag een special op met Reitsma met muzikale omlijsting door de bekende band Roeck. De video is te zien op de site van Den Haag FM, op You Tube en op de FB sites: Den Haag Beat Stad nummer 1 en Boulevard of Music. René van Blijswijk oprichter van Den Haag Beatstad nr. 1 noemt het initiatief - evenals veel popliefhebbers - zeer terecht en hoog tijd! Stadsdichter Victor R. Meijer en Sjaak Bral lieten weten dat het plan enthousiast is ontvangen door Cesar Zuiderwijk, drummer van Golden Earring. Hij gaat voor het Golden Earringkwartier!

Ook prominente politici staan achter het plan

Reitsma is evenwel al sinds 2017 bezig in de media om draagvlak te creëren voor dit plan bij politiek en bevolking en weet zich dus gesteund door tal van bekendheden uit de cultuur en politiek. Maar ook heeft hij inmiddels een grote hoeveelheid steunbetuigingen voor dit plan ontvangen op social media zoals FB en Instagram. Ook premier Mark Rutte, minister Sander Dekker, voormalig burgemeester Pauline Krikke en de huidige burgemeester Jan van Zanen omarmden zijn plan al eerder tijdens interviews met hen. Mark Rutte, die zelf erg van muziek houdt vertelde dat het dan wel mooie en representatieve straten, pleinen, kades en wegen moeten zijn. Breed van opzet die recht doen aan de status van Den Haag als popstad nummer 1 van het land.

Des Indes

De grandeur en historie van hotel Des Indes is natuurlijk dé plek in Den Haag om de aftrap van dit project te laten plaatsvinden. Het personeel was coulant en hulpvaardig om facilitair bij te dragen aan het plan. De mooie trap was hét décor voor de fotosessie voor de Telegraaf en andere media. Tanja Verkaik, oud eindredacteur van de Posthoorn deed voor dagblad De Telegraaf een interview met Martin Reitsma, Paul van Vliet, Patricia Steur en Sjaak Bral, dinsdag was het landelijk nieuws in de media.

Paul van Vliet had het naar zijn zin en vertelt dat een eerbetoon aan al die grote Haagse en Delftse bands zeer terecht is. Het begon al in 1958 met de Tielman Brothers die in Scheveningen in Palais de Dance alle dansliefhebbers uit hun dak lieten gaan. Zij waren de grondleggers en voorbeeld voor een gouden generatie popmuzikanten. In vele Haagse wijken ontstonden de bekende topbandszoals The Motions, Golden Earrings, Q 65 en Shocking Blue. Delft volgde al snel in de jaren zestig met onder meer de Tee Set en later After Tea en in de jaren zeventig Alquin en Nico Haak en zijn Paniekzaaiers Voorts in de jaren tachtig The Mo. Leidschendam-Voorburg heeft onder meer Hans Vermeulen en zijn Sandy Coast en Rainbow Train voortgebracht.

Ook u kunt de actie steunen door de petitie te ondertekenen, voorts kunt u lid worden van Den Haag Beatstad nummer 1 en Boulevard of Music, FB pagina’s met veel aandacht voor de Haagse popmuziek.  Reitsma sluit met de opmerking dat het fijn zal zijn als de Haagse bevolking de petitie ook wil ondertekenen, dat kan via: https://eerdehaagsemuzikanten.petities.nl/