Boekje over kinderrechten bij aangifte van geboorte

Algemeen
Kavita Parbhudayal tijdens de lancering van het kinderrechtenvoorleesboekje ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’
Kavita Parbhudayal tijdens de lancering van het kinderrechtenvoorleesboekje ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ (Foto: Emmy de Graaf/gemeente Den Haag)

Ouders die aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen voortaan het kinderrechtenvoorleesboekje mee. Het gaat om het boekje ‘Omdat alle kindjes rechten hebben’. Het is voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Het is geschreven en getekend door Femke Beeloo-Planken.

Den Haag - Wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) reikte eind vorig jaar in het Kinderboekenmuseum het eerste exemplaar uit, precies 30 jaar nadat in de Verenigde Naties in New York het internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd gesloten. Kinderrechten is een onderwerp dat we volgens de wethouder steeds onder de aandacht moeten blijven brengen. “Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Met het meegeven van dit kinderrechtenvoorleesboekje bij de aangifte van een geboorte dragen we als gemeente Den Haag bij aan die bewustwording”, zegt ze.

Gemeente Den Haag doet al veel op het gebied van kinderrechten, zoals een kinderrechtenkrant, het scholieren-kinderrechtendebat en het subsidiëren van organisaties die waken over kinderrechten. Het kinderrechtenvoorleesboekje ontstond op advies van de Haagse Jongerenambassadeurs.

Het boekje is gedrukt in een speciaal lettertype speciaal voor mensen met woordblindheid. Op de achterkant van het boekje staat een QR code, die leidt naar een website waarop je het boekje kunt laten voorlezen. Dat maakt het toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn.