Haagse sporthelden van het jaar bekend

Algemeen

Voetbalster Lineth Beerensteyn en windsurfer Kiran Badloe zijn gisteren, dinsdag 17 december, uitgeroepen tot respectievelijk Haags sportvrouw en sportman van het jaar. Sarina Wiegman mag zich na gisteren een jaar lang Haags Sportcoach van het jaar noemen. 

Den Haag - Tijdens het Haags Sportgala 2019 in het AFAS Circustheater zijn dinsdagavond de Haagse topsportprijzen uitgereikt, tien in totaal. Naast Beerensteyn, Wiegman en Badloe vielen ook het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz (sportploeg) en Eveline Hooft (sporttalent) in de prijzen. 

De Oranje Leeuwinnen vielen afgelopen zomer op met het onvergetelijke WK waarbij zilver werd behaald en kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio werd afgedwongen. Een dubbel unicum. De winst dit jaar voor coach Sarina Wiegman en speelster Lineth Beerensteyn was dus niet geheel onverwacht. Beerensteyn versloeg bij het stemmen voor de topsportprijzen windsurfster Lilian de Geus en baanwielrenster Steffie van der Peet. Wiegman liet zeilcoach Jaap Zielhuis en korfbalcoach Wim Scholtmeijer achter zich.

Kiran Badloe won dit jaar voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel windsurfen. Daarnaast pakte hij ook nog de Europese titel. Voor deze prestaties won hij net als in 2018 de prijs Haags Sportman van het jaar. Hij versloeg honkballer Kalian Sams en atleet Fabian Florant.

In de categorie sportploeg gingen Annemiek Bekkering en Annette Duetz aan de haal met de titel Haags Sportploeg van het jaar. Zij kregen meer stemmen dan de hdm vrouwen zaalhockey en het mannenteam van HAAG Atletiek. Dit jaar wonnen het zeilduo in Weymouth de Europese titel in de 49erFX-klasse en begin december prolongeerden ze de wereldtitel. Ze veroverden ook al een Olympisch ticket voor Tokio 2020.

Golfsurfster Eveline Hooft is verkozen tot Haags Sporttalent van het jaar. In deze categorie waren ook beachvolleyballer Matthew Immers en shorttrackster Georgie Dalrymple kanshebbers. Hooft is 19 jaar en is nu al de beste golfsurfster van Nederland. 

Overige prijzen

Naast de sportprijzen werd er op de gala avond in het Circustheater voor het eerst de Richard Krajicek Award uitgereikt door Richard Krajicek zelf. Dit is een prijs voor het beste Haags Sportinitiatief dat op sociaal maatschappelijk gebied een bijzondere prestatie heeft neergezet om Hagenaars, die nu niet of weinig bewegen, te activeren. Lopen met Petra is het Haags sportinitiatief dat met de award en een cheque van 7.500 euro, om haar Haags Sportinitiatief te verbreden, naar huis ging.

Lopen met Petra
In 2018 heeft Petra subsidie ontvangen voor het project ‘Lopen met Petra’. Petra is geboren met een visuele beperking (een gezichtsvermogen van 12%). Op haar negentiende liep zij voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse en in 2017 liep zij de Camino. Met haar project ‘Lopen met Petra’ wil zij haar liefde voor de wandelsport met andere delen. Zij heeft nu een aantal wandelgroepen en loopt ook met een aantal mensen individueel. Voor de Richard Krajicek Award wil zij zich gaan richten op specifieke doelgroepen: mensen met Diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Marcella Mesker werd in het zonnetje gezet en ontving de Oeuvreprijs vanwege haar inzet voor sport in Den Haag.

Daarnaast ontving Lineth Beerensteyn ook nog een sportpenning en Sarina Wiegman en Anneke van Zanen de stadspenning, uit handen van wethouder Sport Kavita Parbhudayal voor hun inzet voor de Haagse Sport.

Vakjury & publiek

De vakjury bepaalde per categorie wie er kans maakten op de topsportprijzen. Wie van deze tot uiteindelijke winnaar werd gekroond, werd voor 50 procent bepaald door de publieksstemmen.